Directeur Haarlemmermeermuseum De Cruquius Elise van Melis neemt het eerste Cuvée de Cruquius in ontvangst van Edwin van der Zwet van Brouwerij Poort.
Directeur Haarlemmermeermuseum De Cruquius Elise van Melis neemt het eerste Cuvée de Cruquius in ontvangst van Edwin van der Zwet van Brouwerij Poort. ((Foto: Aangeleverd))

Gemaal De Cruquius lanceert eigen speciaalbier

  Nieuws

CRUQUIUS - Gemaal De Cruquius bestaat 170 jaar. Om dit te vieren lanceerde Gemaal De Cruquius donderdag 29 augustus haar eigen speciaalbier: Cuvée de Cruquius.

Gemaal De Cruquius uit 1849 is een van de drie gemalen waarmee Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is droog gepompt. Het is de grootste Cornish stoommachine ter wereld. Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. In het museum kun je je verwonderen over de kracht van 19de eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water.

"Samen met 130 vrijwilligers bewaren, vertellen en bewaken wij het verhaal van Haarlemmermeer. We willen dat een breed en internationaal publiek kan genieten van dit bijzondere gemaal, het verhaal van de pioniers van de polder en zijn verdere geschiedenis," licht Elise van Melis, directeur van Cruquius Museum, toe. "Ter ere van het 170 jarig bestaan van het gemaal vonden wij het mooi om dit verhaal ook te kunnen proeven. En dat doen we nu met een bijzonder en smaakvol speciaalbier dat wij samen met Brouwerij Poort uit Nieuw-Vennep hebben samengesteld."

Een eer

Edwin van der Zwet, eigenaar en bierbrouwer bij Brouwerij Poort knikt instemmend: "Als inwoner van Haarlemmermeer en vader van twee kinderen vind ik het mooi om de geschiedenis van deze polder samen met mijn gezin te ontdekken en te beleven. Gemaal De Cruquius heeft een belangrijke rol gespeeld bij de drooglegging van het meer. Dankzij het gemaal woon ik in Haarlemmermeer. Ik vond het daarom een eer om een speciaalbier voor het gemaal te mogen brouwen. Het is een krachtig blond bier geworden met tonen van rook en een stoer etiket. Het past precies bij het gemaal."

Brouwerij Poort brouwt sinds 2005 speciaalbieren zoals de Poort Tripel, Poort Schaduw en Poort Dubbelbock. Poort Bietenbrug, Venneps Blond en Poort Maaidorser. Cuvée de Cruquius is een echt streekproduct, bereid met granen uit Haarlemmermeer. Uitsluitend verkrijgbaar in de museumwinkel van Gemaal De Cruquius en in het nabijgelegen theehuis.

Meer berichten