Gedenkkeien voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Nieuws
Het verzetsmonument in het centrum van Hoofddorp.
Het verzetsmonument in het centrum van Hoofddorp. (Foto: gemeente | Alex Huttinga)

HAARLEMMERMEER - Nog vóór de viering van 75 jaar vrijheid op 4 en 5 mei 2020 wil het college van burgemeester en wethouders gedenkkeien voor Haarlemmermeerse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog hebben geplaatst. De stichtingen Meer-Historie en Crash '40-'45 hebben na uitgebreid onderzoek een lijst opgesteld met de namen van 150 Haarlemmermeerders die op de keien komen te staan.

Met het raadsvoorstel hierover geeft het college uitvoering aan een motie, ingediend in juni 2017 door voormalig VVD-raadslid Rob Koster. Er was al 50.000 euro uitgetrokken voor de gedenkkeien. De 150 geïnventariseerde Haarlemmermeerders zijn inwoners die zijn weggevoerd door de bezetter en die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Daaronder zijn ook (Joodse) onderduikers.

Criteria

Voor de plekken waar de gedenkkeien komen, zijn enkele criteria opgesteld. Als een inwoner is overleden in Haarlemmermeer (inclusief het voormalige Haarlemmerliede en Spaarnwoude) wordt de gedenkkei geplaatst bij het herdenkings- of, als het slachtoffer in het verzet actief was, bij het verzetsmonument, dat het dichtst in de buurt is van de plek waar hij of zij het leven liet. Als een slachtoffer buiten Haarlemmermeer is overleden, krijgt de gedenkkei een plek bij het oorlogsmonument dat zich het dichtstbij de laatste verblijfplaats in de gemeente bevindt. Voor slachtoffers die al worden herdacht, wordt niet nóg een gedenkkei geplaatst.

Verspreid

Door deze criteria toe te passen, redeneert het college, worden de gedenkkeien verspreid over de gemeente en komen ze niet allemaal op één plek in Hoofddorp te liggen. Ook worden ze zo in samenhang gebracht met de bestaande monumenten in de gemeente. Van de monumenten in de gemeente die een link hebben met de Tweede Wereldoorlog is een overzicht gemaakt. Er staan er 25 op.

Gedenkkei

Op de gedenkkei staan de naam, geboortedatum en de datum van overlijden. Het college kiest voor een vorm waarbij het mogelijk is om namen aan te vullen, want het kan zijn dat de huidige inventarisatie nog incompleet is.

haarlemmermeergemeente.nl