Een impressie van Schiphol Plaza in 2025.
Een impressie van Schiphol Plaza in 2025. ((Foto: Schiphol))

Trein- en busstation op Schiphol op de schop

  Nieuws

SCHIPHOL - Het trein- en busstation van Schiphol worden de komende jaren flink aangepakt. Uiterlijk in 2025 moet het verbeterde stationsgebied volledig in gebruik zijn.

In de opknapbeurt op Schiphol wordt 237 miljoen euro geïnvesteerd. Het geld komt uit meerdere potjes, onder meer uit die van het ministerie van Infrastructuur en van Schiphol zelf.

Het station wordt overzichtelijker en er komen logischer looproutes voor reizigers. De perrons van station Schiphol Airport krijgen meer toegangen, waardoor er meer ruimte komt. Het nieuwe busstation krijgt de vorm van een buseiland met een directe toegang tot het station.

Het treinstation krijgt toegangspoortjes. In de huidige situatie lopen alle reizigers op Schiphol Plaza nog kriskras door elkaar op weg naar vertrek- of aankomsthal, parkeergarages, taxi's, bussen en treinen.

Airport Sprinter

De dienstregeling van de NS wordt ook verbeterd: de Spoorwegen introduceren in 2023 de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Schiphol/Hoofddorp. De Sprinters vertrekken acht keer per uur vanaf een vast perron. Tijdens piekdrukte wordt gezorgd voor crowd control: medewerkers die de reizigers in goede banen leiden. "Hiermee bevorderen we de bereikbaarheid van Schiphol per openbaar vervoer", zegt president-directeur Dick Benschop van Schiphol. "Wij zijn heel blij met deze gezamenlijke investering. Hierna is het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp een volgende stap."

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer op de hoogte gebracht van de investering van het stationsgebied van Schiphol. "Door nu te investeren in dit station, zorgen we ervoor dat hier over een paar jaar dagelijks 120.000 reizigers comfortabel en veilig in-, uit- en over kunnen stappen."

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Meer berichten