Luchthaven Schiphol.
Luchthaven Schiphol. (Foto: Archief | Rowin van Diest)
MET REACTIE BURGEMEESTER

Belemmeren Protestival op Schiphol onaanvaardbaar voor Greenpeace

  Nieuws

SCHIPHOL - De burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Wijdeven, heeft vandaag besloten dat er belangrijke beperkingen worden opgelegd aan de klimaatdemonstratie Protestival op Schiphol, zo laat Greenpeace weten. De burgemeester besloot dat het protest van Greenpeace niet binnen in Schiphol Plaza mag plaatsvinden. Eerder had Schiphol juist toegezegd een 'mooi plekje' voor de klimaatactie te zoeken.

Burgemeester legt beperkingen op

Dewi Zloch, campagneleider bij Greenpeace: "Wij gaan door met Protestival zoals gepland. Schiphol Plaza is een openbare ruimte en de meest centrale plek van het vliegveld. Het is heel gek als mensen, die zich zorgen maken over grote vervuiler Schiphol, hun geluid niet mogen laten horen op de plek die er het meest toe doet. Daarmee gaan wij niet akkoord."

Vreedzaam

Greenpeace vindt het belemmeren van de vreedzame klimaatdemonstratie op Schiphol onaanvaardbaar. Protestival is een massa-actie in festivalsferen. Greenpeace roept iedereen, die zich zorgen maakt om het grote aandeel van Schiphol in de klimaatcrisis, op om actie te komen voeren. Het doel van Protestival is en blijft om een podium te creëren in Schiphol Plaza, het hart van de luchthaven. Dit podium gebruiken de actievoerders om een klimaatplan te eisen van Schiphol.

Greenpeace is hierover al sinds september in gesprek met gemeente Haarlemmermeer. "In een gezonde democratie hoort het recht op vreedzaam protest voorop te staan, ook wanneer dat op een luchthaven is. Ondanks de beperkingen gaan we dan ook door met het organiseren van Protestival op zaterdag 14 en zondag 15 december", aldus Dewi Zloch. De actievoerders willen het podium in de Plaza van zaterdagochtend tot en met zondagmiddag vasthouden.

Manifestatie buiten

Er is door de burgemeester wel een plek toegewezen buiten bij Schiphol Plaza. Op deze toegewezen plek is op zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur een ondersteunende manifestatie. De gemeente Haarlemmermeer faciliteert deze manifestatie.

De reden voor het protest is duidelijk, zegt Zloch: "In deze tijd is het onvoorstelbaar dat je geen toekomstvisie hebt, waarbij je rekening houdt met het klimaat. Schiphol denkt alleen maar aan groei en wil in Lelystad nog een vliegveld openen. Wij spreken dagelijks mensen die in actie willen komen tegen grote vervuilers als Schiphol en zich aansluiten bij Protestival. Zoals jongeren die zich zorgen maken om hun toekomst, maar ook omwonenden die grote overlast ervaren van de luchthaven. Deze mensen mag je niet de mond snoeren."

Geen hinder voor reizigers

De 24-uurs actie Protestival heeft niet als doel om reizigers te hinderen. Het is ook niet het plan van Greenpeace om vluchten te vertragen of actie te voeren in het gebied achter de douane. Veiligheid staat bij Greenpeace altijd voorop. Dit geldt ook voor Protestival. Ondanks de belemmeringen blijft Greenpeace continu in gesprek met Schiphol en de autoriteiten.

Reactie burgemeester en gemeente

Op Twitter reageerde burgemeester Marianne Schuurmans op de kwestie: "Greenpeace wil klimaatdemonstratie IN Schiphol PLAZA organiseren. De vrijheid van betoging op openbare plaatsen staat voorop, maar ik ben ook verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. Daarom heb ik Dellaertplein en plein voor Sheraton hotel aangewezen als locaties."

Verder laat een woordvoerder aan NHNieuws, onze mediapartner, weten: "Niet alleen de veiligheid van de Greenpeace-activisten moet worden gewaarborgd, maar ook die van de vele reizigers die er rondlopen. Het zal er vanwege de kerstperiode ook veel drukker zijn. We hebben onze tolerantiegrenzen aangegeven, Schiphol Plaza hoort daar niet bij."

Lees ook:

Klimaatactie Greenpeace op Schiphol

Meer berichten