Stuk voor stuk worden de actievoerders verwijderd.
Stuk voor stuk worden de actievoerders verwijderd. ((Foto: Screenshot NH Nieuws-video))

Marechaussee eindigt Protestival Schiphol Plaza

  Nieuws

SCHIPHOL - Urenlang is de Koninklijke Marechaussee zaterdag 14 december bezig geweest met het weghalen en aanhouden van honderden actievoerders van Greenpeace en Extinction Rebellion op Schiphol Plaza. Zij verzamelden zich rond 11.00 uur in de hal om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen.

Burgemeester Marianne Schuurmans had de actievoerders op het volgestroomde plein aan het einde van de ochtend laten weten dat zij om 12.00 uur weg moesten zijn. Dat gebeurde niet, waarop in de uren erna talloze actievoerders werden weggehaald. Zij werden in bussen gezet en naar Katwijk of Krommenie gebracht waar de meesten direct weer werden vrijgelaten. Zij kregen wel een gebiedsverbod van 48 uur opgelegd. Wie zich nogmaals in de buurt van Schiphol zou ophouden, werd alsnog gearresteerd. In totaal 25 klimaatactivisten werden uiteindelijk opgepakt. Zij zijn zaterdagavond na verhoor allen weer vrijgelaten. De opgemaakte dossiers zijn naar het Openbaar Ministerie gestuurd dat beslist of ze daadwerkelijk vervolgd worden. De demonstranten werden opgepakt wegens het niet voldoen aan een vordering. Een van hen werd ook verdacht van vernieling.

Klimaatplan

De 24-uurs actie is bedoeld als boodschap voor Schiphol om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen. Greenpeace wil dat het aantal vluchten krimpt, korte afstandsvluchten worden vervangen door de trein, er meer betaald gaat worden voor vliegtickets en dat Lelystad Airport niet voor vakantievluchten wordt geopend. Ook activisten van Extinction Rebellion hebben zich aangesloten.

Demonstratie gaat door

Vandaag wordt opnieuw gedemonstreerd. Dit keer staan de demonstranten niet binnen, maar op het Jan Dellaertplein. Daar mogen ze van de gemeente Haarlemmermeer staan.

i.s.m. Mediapartner NH Nieuws

Meer berichten