Tony Stone BBQ Competition in Haarlemmermeerse Bos - `Grootste barbecuewedstrijd van Europa`

Nieuws
Harry Havinga. (Foto: aangeleverd)
Harry Havinga. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

HOOFDDORP – De Tony Stone BBQ low&slow BBQ Competition zal dit jaar de 7e editie beleven in het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp. Van zaterdag 19 mei tot en met zondag 20 mei kunnen barbecueliefhebbers hier gratis terecht voor alles wat met barbecue te maken heeft. Bij deze grootste barbecuewedstrijd van Europa zullen tussen 65 en 70 teams uit Europa en de VS met elkaar de strijd aangaan voor diverse awards.
Het event is door de Nederlandse organisator en Hoofddorper Harry Havinga, vernoemd naar de in 2011 overleden Tony Stone. Havinga: “Stone was een internationale bekendheid op barbecuegebied en ex-president van de Kansas City Barbecue Society (KCBS), één van de grootste barbecue organisaties van Amerika. Ik ontmoette Tony in 2010 in Amsterdam waar hij samen met Bill, Debby & Wayne en Maria op doorreis was naar Gotha. Zij waren op uitnodiging van de Duitse BBQ organisatie naar Europa gekomen om een crashcursus American BBQ te geven. Bij deze ontmoeting is bij diverse glazen whiskey onze vriendschap ontstaan. Zelf heb ik van mijn barbecuehobby ook mijn werk kunnen maken. Vroeger had ik een assurantiekantoor, maar in 2008 gooide ik het roer om toen ik merkte dat mijn passie meer bij het barbecueën lag. Met mijn bedrijf BBQ Guru.nl in Nieuw-Vennep organiseer ik diverse workshops en opleidingen. Zoals bijvoorbeeld de BBQ Pitmaster & Braaimeester opleiding. Bij deze vierdaagse opleiding tot barbecuespecialist doen de cursisten een theorie examen met twee praktijkopdrachten. Bij het behalen van voldoende punten ben je officieel gediplomeerd barbecuespecialist en kan je klanten of je gasten adviseren omtrent de BBQ en het juist bereiden van de gerechten.

Gecertificeerd judge

Daarbij deel ik mijn kennis die ik door de jaren heen heb opgedaan als gecertificeerd KCBS & SCA barbecue judge, als Weber grillmaster en als pitmaster in BBQ wedstrijden in Europa en de USA. Toen ik in 2011 mijn eerste barbecue evenement organiseerde, kwam ik op het idee om dit barbecue festijn in de Haarlemmermeer te vernoemen naar barbecuegrootheid Tony Stone. Het evenement is in de loop der jaren zo succesvol geworden, dat wij nu jaarlijks de grootste barbecuewedstrijd van Europa organiseren. Een internationaal evenement waar we als Haarlemmermeerders best trots op mogen zijn.” Naast de wedstrijden kan het publiek op het horecaplein eveneens komen genieten van muziek van onder meer de Robert Fossenband en eten en drinken van Ons Gaan Braai Meerfrites, Stokes BBQ , Casa Empanada en IJsmoment. Verder is er een BBQmarkt met diverse BBQproducten en zijn er vele demonstraties. Een echte primeur bij het event van dit jaar is de Weber Pulsebus. Bij deze zwarte demonstratiebus van barbecuefabrikant Weber kan men naast demonstraties ook alle informatie krijgen over de nieuwste elektrische Pulse barbecue van Weber. Daarnaast is dit jaar ook de Napoleon truck weer aanwezig met diverse grills & cookers en wedstrijden voor de bezoekers. Dit gezellige barbecue-evenement bij Hoofddorp is dus echt een dagje uit voor het gehele gezin. Afsluitend wil ik nog een tip geven aan iedereen die gaat barbecueën; barbecue niet te heet, liefst indirect, neem je tijd en begin op tijd. Want vaak zie je dat men de barbecue te laat aanzet en iedereen ondertussen maar zit wachten en zich zit vol te proppen met salades en stokbrood.”
Tony Stone BBQ & Food Event in het Haarlemmermeerse Bos. Adres: Paviljoenlaan 1 in Hoofddorp. De entrée is gratis en de openingstijden zijn: Zaterdag van 14.00 tot 22.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur Website: www.tonystonecompetition.nl