Burgerinitiatief na verdrinkingen Toolenburgerplas - 'Iedereen wil toezicht, maar niemand doet wat!'

Nieuws
Monique Siemeling met haar man Theo.  (Foto: Rodi Media) Foto volgt dinsdagmorgen!
Monique Siemeling met haar man Theo. (Foto: Rodi Media) Foto volgt dinsdagmorgen! rodi.nl

HOOFDDORP – Volgens initiatiefneemster Monique Siemeling staat de gemeente Haarlemmermeer niet negatief tegenover haar plannen om vrijwillig toezicht te plaatsen bij de strandjes van de Toolenburgerplas in Hoofddorp. Uit het gesprek dat Siemeling onlangs had met beleidsmedewerkers van de gemeente bleek dat de gemeente geen plannen heeft om zelf voor extra toezichthouders te zorgen, maar wel wil meedenken en het initiatief eventueel wil ondersteunen.
Nadat vorig jaar een jongeman was verdronken in de Toolenburgerplas gingen er al stemmen op om hier op zomerse dagen extra toezichthouders te plaatsen. Een meerderheid van de gemeenteraad vond dit te ver gaan. Na de tragische verdrinking van een vierjarig jongetje enkel weken geleden, gaf de gemeente alsnog te kennen zich niet genoodzaakt te voelen om bij de Toolenburgerplas voor meer toezicht te zorgen. Burgermeester Onno Hoes gaf daarbij te kennen dat meer toezicht door de gemeente alleen maar voor schijnveiligheid zou zorgen. Volgens de gemeente hebben vooral ouders, verzorgers en de volwassen zwemmers zelf hierin hun eigen verantwoordelijkheid. Dat was voor de Hoofddorpse Monique Siemeling reden genoeg om het heft in eigen handen te nemen. Siemeling: "Iedereen roept maar dat er toezicht bij de Toolenburgerplas moet komen, maar verder doet niemand wat. Natuurlijk kijken we met z’n allen bij dit soort zaken direct naar de gemeente, maar we kunnen als burgers ook zelf veel doen. Ik wil nu onderzoeken wat wij met vrijwilligers zelf kunnen ondernemen om de Toolenburgerplas en eventueel later het Haarlemmermeerse Bos een stukje veiliger te maken. De Gemeente heeft bij de stranden van de Toolenburgerplas inmiddels twee nieuwe AED's laten plaatsen. Verder staan er nu borden met GPS aanduiding en de locaties Noord, Oost, Zuid en West en zijn er tevens reddingsboeien geplaatst.

Zomer 2019

Dit heeft echter heel wat voeten in de aarde en zal pas in de zomer van 2019 serieus te realiseren zijn. Ik heb uitgerekend dat we dan zeker 50 vrijwilligers nodig hebben die dan in een soort wisseldienst op de verschillende stranden bij de Toolenburgerplas aanwezig moeten zijn. Deze mensen dienen dan allemaal geoefende zwemmers te zijn die een reanimatiecursus moeten volgen en kunnen omgaan met een AED. De letters AED staan voor Automatische Externe Defibrillator. Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Daarnaast moeten er hoge stoelen voor de toezichthouders op de stranden komen en portofoons om goed onderling contact te kunnen bewerkstelligen. Verder dienen deze toezichthouders te beschikken over sterke verrekijkers, professionele EHBO-koffers en eveneens goed herkenbare kleding en diverse reddingsmiddelen. Verder moeten ze beschikken over een motorbootje om mensen te kunnen redden die bijvoorbeeld midden op de plas in de problemen zijn gekomen.
Crowdfundingsactie

Voor al die cursussen en de diverse middelen om het werk goed te kunnen uitvoeren dienen we dus geld te hebben. We zijn daarom al een crowdfundingsactie begonnen en hebben in twee weken tijd al dik 1.000 euro opgehaald. Dat is natuurlijk nog lang niet genoeg, want eigenlijk hebben we als startkapitaal tussen de 2.500 en 5.000 euro nodig om de zaak serieus aan te kunnen pakken. Particulieren en bedrijven die ons initiatief willen ondersteunen kunnen geld aan ons project doneren via de website van nieuwepioniers.nl. Ons project is daar te vinden onder ‘Vrijwilligers Toezicht Recreatieplassen H'meer’. Ook wil ik mensen die ons als vrijwillige toezichthouder willen ondersteunen vragen contact met mij op te nemen via het mailadres: m.siemeling@quicknet.nl Wij hebben natuurlijk het liefst professionele en geoefende zwemmers, maar ook andere mannen en vrouwen die in goede lichamelijke conditie verkeren en de vereiste cursussen willen volgen zijn bij ons van harte welkom. De gemeente Haarlemmermeer wil in de toekomst nog veel meer inwoners in de polder hebben die kunnen omgaan met een AED. Dus naast het werk van toezichthouders op de stranden, zijn onze vrijwilligers met hun Reanimatie en AED-kennis straks ook een goed inzetbaar, op andere locaties in de gemeente Haarlemmermeer als Burgerhulpverlener. Volgens mij is dit al reden genoeg voor de gemeente Haarlemmermeer om ons initiatief rond de Toolenburgerplas te ondersteunen!

Monique Siemeling met haar man Theo.  (Foto: Rodi Media) Foto volgt dinsdagmorgen!