Forza! stelt vraagtekens bij uitvoering klimaatwet

Nieuws
Zonnepanelen leveren in de winter weinig op. (Foto: Rodi Media)
Zonnepanelen leveren in de winter weinig op. (Foto: Rodi Media) rodi.nl

HOOFDDORP – Vorige week woensdag ging Erik Vermeulen als kandidaat gemeenteraadslid van Forza! in op de utopie van duurzaamheid dat de gemeente Haarlemmermeer volgens Forza! wil volgen. Deze week wil Vermeulen verder ingaan op de door onze gemeente gewilde transitie en uitvoering van de nieuwe klimaatwet.
Vermeulen: “Allemaal aan de elektrische auto, alle stroom duurzaam opgewekt en geen uitstoot van schadelijke stoffen in de atmosfeer. Dat is niet alleen wat wij van Forza! willen maar dat is natuurlijk wat iedereen wil. Maar hoe haalbaar is dit ideaal? In 2012 lieten mijn vrouw en ik op ons dak 21 zonnepanelen installeren en in datzelfde jaar hadden we ook al onze ketel vervangen en direct een zonneboiler aangeschaft. Het jaar daarna lieten we in ons huis nog een pelletkachel plaatsen om het gasverbruik nog verder te verlagen. We hebben iets met duurzaamheid zeg maar. Onze ervaring is echter dat die Forza! stelt vraagtekens bij uitvoering nieuwe klimaatwet. en geen elektriciteit produceren als de vraag hoog is. Onze verlichting brandt bijvoorbeeld als het buiten donker is en dan doen die panelen helaas niet zo veel. Fijn dat we mogen salderen maar ons energievraagstuk lossen we er niet mee op. De energiecentrale blijft dus onontbeerlijk. Onze zonneboiler heeft het gasverbruik significant omlaag gebracht en in het tweede en derde kwartaal van ieder jaar hebben we een verbruik dat nihil is. Dit is, net als de pelletkachel een prima investering geweest.

Windenergie

Windenergie is geen serieuze optie. Om ons hele land van stroom te voorzien zijn er zeker 21.000 windturbines nodig. Dat is één windmolen per 1,5 km2. Het levert geen stroom als het niet of te hard waait en geen mogelijkheden voor opslag langer dan een dag. Onze landelijke overheid heeft besloten dat we van het gas af moeten en wel zo snel mogelijk. Het huidige college heeft de ambitie om in Nederland voorop te lopen. De ambtenaren in Haarlemmermeer zijn al volop bezig met het maken van een draaiboek hoe ze u van het gas afhalen en hoe we allemaal aan duurzame energie moeten. Daar zitten goede ideeën bij. Zo wil men nieuw te bouwen wijken in de winter verwarmen met de restwarmte van de datacenters in onze gemeente. Een goed plan zolang de afstand niet te groot wordt. De meeste ideeën berusten echter op wensdenken en op oplossingen die nog uitgevonden moeten worden en daarmee gaan u en ik onze huizen niet van energie voorzien. Voorlopig komt, zelfs in een land als Duitsland dat al mijlenver op ons vooroploopt, het meeste stroom uit het stopcontact via het verbranden van fossiele brandstoffen zoals kolen. Deze stroom moeten wij straks importeren om aan de extra vraag naar elektriciteit te voldoen als de gaskraan dichtgaat. Want we moeten tenslotte toch koken en onze huizen verwarmen. De warmtepomp die het kabinet en veel partijen in onze gemeenteraad zo graag in uw huis zien komen, verbruikt ook stroom en is dus nog lang niet duurzaam. Ook zonnepanelen leveren in de winter weinig op. En waar de moderne gasketels 99 procent van aardgasenergie omzetten in warmte, is dat met de omzetting van steenkolen naar elektriciteit een heel ander verhaal. Die kolencentrales behalen een rendement van maximaal 39 procent en de CO2-uitstoot bij de verbranding kolen ligt maar liefst 72 procent hoger dan dat van aardgas. Om een lang verhaal kort te maken u gaat niet minder CO2 uitstoten door uw zuinige ketel in te ruilen voor een dure warmtepomp. Eerder veel meer, want die warmtepomp kan bij hoge zomerse temperaturen je huis ook goed koelen. De gemeente Woerden was al enthousiaster dan onze gemeente en begon in 2014 met het ambitieuze plan om alle huizen van het gas af te halen. De teller is daar echter blijven steken op 39 woningen in de Schilderswijk. De praktijk bleek weerbarstiger dan de droom. De kosten zijn daarbij opgelopen naar het astronomische bedrag van 60.000 euro per woning!
Betalen

Maar wie gaat dat allemaal betalen? De woningbouwvereniging? Die hebben het geld nodig voor de bouw van huurwoningen voor de duizenden woningzoekenden in onze gemeente! De belastingbetaler? Dat zijn u en ik! En denk even aan uw eigen woning. Hoe zit u met uw hypotheek? Waar gaat u dat extra geld vinden om uw huis aan te passen? In welke fase van uw leven verkeert u? Bent u bijvoorbeeld net gepensioneerd en zit u met lage woonlasten en mag u van de gemeente nog even nieuwe schulden maken? We hebben het dan nog niet eens over de hoeveelheid vakmensen die nodig zijn om al onze woningen aan te passen. We hebben nu al een groot tekort aan technici dus waar komen die dan opeens vandaan? Zoveel vragen en zo weinig antwoorden en dat allemaal in een landje verantwoordelijk voor maar 0,4% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Wij van Forza! willen ook een duurzame samenleving, maar zolang er geen goede alternatieven zijn voor het relatief schone aardgas, vinden wij dat we niet voor de muziek moeten uitlopen. Laten we dus vooral nuchter blijven, want we gaan als Nederland niet in ons eentje een wereldwijd probleem oplossen. Dus gasloos? Prima voor wie daar zelf voor kiest en uitvoerbaar bij nieuwbouw, maar nog veel te vroeg om u daartoe te verplichten. Zeker met de wetenschap dat onze aarde nog voor zeker 200 jaar gasreserves in haar bodem heeft. Zolang de overheid niet bereid is haar ambities te ondersteunen met daden, zoals de prijs van elektra drastisch te verlagen door de energiebelasting af te schaffen en op elektriciteit het lage BTW tarief van toepassing te laten zijn, gaat u de aanpassingen in uw huis nooit terugverdienen. Iets om over na te denken als u 21 november gaat stemmen voor een nieuwe gemeenteraad!