Forza! wil handhaving 'boerkaverbod'

  Politiek
Een vrouw, gehuld in een boerka.
Een vrouw, gehuld in een boerka. ((Foto: Pixabay | Hans Braxmeier))

HOOFDDORP - De fractie van Forza! heeft naar aanleiding van de invoering van het verbod op gezichtsbedekkende kleding ('het boerkaverbod') zorgen over de handhaving van dit verbod. Daarop stelde de partij een reeks van schriftelijke vragen aan het college van Haarlemmermeer. De fractie van Forza! hekelt de houding van ziekenhuizen en vervoersmaatschappijen die hebben aangegeven de wet niet te zullen handhaven. Ook de politie zou geen enkele prioriteit willen geven aan de handhaving.

De fractie van Forza! wil van het college weten of zij instellingen en organisaties die geen uitvoering willen geven aan de nieuwe wet, wil aanspreken en desnoods sanctioneren wanneer zij de wet niet uitvoeren. Ook wil Forza! weten hoe de gemeente zelf het verbod op gezichtsbedekkende kleding gaat handhaven.

OV en Schiphol

Forza! wil dat het college met het bestuur van de Vervoersregio Amsterdam afspraken maakt over de handhaving van het 'boerkaverbod'. Dit geldt ook voor Schiphol. Het is nog onduidelijk of Schiphol ook onder de wet valt waar het verboden is om met gezichtsbedekkende kleding rond te lopen. Volgens Forza! is het, vanwege de hoge veiligheidsrisico's van Schiphol, juist van belang dat hier de wet ook gaat gelden.

Speeltuinen

De fractie van Forza! wil dat daarnaast in speeltuinen in de gemeente een verbod komt op het dragen van gezichtsbedekkende kleding. In de nieuwe wet die op 1 augustus is ingegaan, wordt niet gesproken over speeltuinen. Forza! wil dat het college gaat nadenken over een artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening die een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in speeltuinen mogelijk maakt.

Volgens fractievoorzitter Paul Meijer zouden speeltuinen ook gevrijwaard dienen te blijven van mensen die gezichtsbedenkende kleding dragen. "Kinderen moeten veilig kunnen spelen. Mensen die zich onherkenbaar hebben gemaakt, zien er voor kinderen en voor hun ouders eng uit. Daarnaast weet je als ouder niet wie er in een boerka zit. Dat kan ook een man zijn met foute bedoelingen".

Wat vind jij?

Moet er door de gemeente gehandhaafd worden op het uitvoeren van het boerkaverbod door (overheids)instellingen en instanties? Of moet het gewoon even zijn tijd krijgen en zal het uiteindelijk een gewoonte worden dat mensen geen gezichtsbedekkende kleding meer dragen op dat soort plekken? Oftewel, ga niet betuttelen.
Stem op de poll 'Moet de gemeente handhaven op het doorvoeren van het boerkaverbod door instellingen en instanties?' op onze Facebookpagina 'Nieuwsblad Haarlemmermeer'.
Meer berichten