Een zendmast.
Een zendmast. ((Foto: PR))

Forza! wil duidelijkheid over 5G zendmasten

  Politiek

HAARLEMMERMEER - Gemeenteraadslid Erik Vermeulen van de lokale partij Forza! Haarlemmermeer, heeft vragen gesteld aan het college van B&W om meer duidelijkheid te verkrijgen omtrent de komst van 5G zendmasten in de gemeente.

Gemeenten worden van het rijk verplicht mee te werken aan de aanleg van 5G-zendmasten in Nederland en de komende jaren moet het netwerk worden uitgerold. De Europese Unie wil dat elke lidstaat in 2020 zijn eerste 5G-netwerken heeft. Op 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente moet in de toekomst mobiele dekking zijn gerealiseerd.

Vermeulen wil weten of de gemeente voldoende expertise in huis heeft om de verplichte uitrol van 5G in goede banen te leiden en of het college problemen voorziet in het aanleggen van een golf van 5G antennes in de openbare ruimte. Volgens Vermeulen zijn diverse burgers in de gemeente zeer bezorgd omtrent de hoogfrequente straling en de invloed die de straling kan hebben op de gezondheid. Hij wil weten of het college hiervan op de hoogte is en of het college deze zorgen terecht vindt en ook deelt.

Ook vraagt Forza! zich af op welke wijze de inwoners worden betrokken bij het uitrollen en of er enige vorm van participatie zal plaatsvinden.

Meer berichten