De gemeenteraadsleden in het oranje.
De gemeenteraadsleden in het oranje. ((Foto: Twitter: Charlotte van der Meij (D66)))

Gemeenteraad steunt 'Orange The World'

  Politiek

HOOFDDORP - De gemeenteraad van Haarlemmermeer kleurde donderdag 28 november tijdens de gemeenteraadsvergadering oranje. Aanleiding was een motie van D66, Forza!, GroenLinks, CDA, ChristenUnie-SGP, SRH, PvdA en Gezond Haarlemmermeer.

Mogelijk dit jaar nog aansluiting

De raadsleden waren op verzoek van de initiatiefnemer van de motie, D66-raadslid Charlotte van der Meij, in het oranje gekleurd of droegen iets met oranje. Ter ondersteuning van de ingediende motie die opriep om de gemeente aan te sluiten bij de internationale campagne 'Orange the World' van de Verenigde Naties. Een campagne die gericht is tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

De internationale campagne begon 25 november en loopt tot de internationale dag van de mensenrechten op 10 december. Zestien dagen lang wordt wereldwijd actie gevoerd, waaronder in 133 Nederlandse gemeentes. Van der Meij diende de motie dan ook in om Haarlemmermeer als 134ste gemeente aan te sluiten. Ze zei het jammer te vinden dat Haarlemmermeer zich niet al eerder had aangesloten bij de actie.

Oranje gebouwen

Ook roept de motie op om prominente gebouwen in de gemeente oranje te laten kleuren. Dit gebeurt in de andere deelnemende gemeente ook en is onderdeel van de internationale campagne. PvdA-raadslid Dicky Kerkhoff stelde voor om het voormalig raadhuis in Halfweg oranje te verlichten.

Forza! raadslid Michel van Dijk merkte op: "Ik heb niet de illusie dat het geweld door de motie zal stoppen, maar ik kan zo wel bijdragen aan de bewustwording en het voorkomen en bespreekbaar maken van geweld tegen vrouwen en meisjes." Fractievoorzitter Koos de Vries van de ChristenUnie sloot zich hierbij aan.

Wethouder Marjolein Steffens gaat uitzoeken of het voorstel dit jaar nog technisch mogelijk uit te voeren is. Indien dit niet kan, dan kleurt de gemeente zeker volgend jaar oranje. Want de motie werd later op de avond unaniem aangenomen door de raad.

Meer berichten