Nu al is te zien, dat de jongens van de topclubs over veel talent beschikken. Zo ook de voetballers van Ajax en Sparta.
Nu al is te zien, dat de jongens van de topclubs over veel talent beschikken. Zo ook de voetballers van Ajax en Sparta. ((Foto: Rowin van Diest))

Toptalenten voetballen voor tweede jaar op rij in Badhoevedorp

  Sport

door onze correspondent

BADHOEVEDORP – Op de velden van SC Badhoevedorp en Pancratius werd afgelopen weekend de zeer ambitieuze Ramada Cup gespeeld. De toekomstige topvoetballers van Europa kwamen tegen elkaar in actie. Het publiek genoot. Uiteindelijk mocht het Onder 13-team van Ajax de beker mee naar huis nemen, die het toernooi vorig jaar ook won.

Internationaal toernooi om Ramada Cup

Badhoevedorp en omgeving kon ook deze editie twee dagen genieten van uiterst talentvolle spelers van Anderlecht uit België, AZ, Bayer Leverkusen, KRC Genk, Feyenoord, Sparta en RB Leipzig. De organisatie zat perfect in elkaar en er waren veel vrijwilligers actief.

Zaterdag 7 september waren de voorrondes. De acht teams kwamen, verdeeld over twee poules, in actie. Henriette Zandvliet uit Nieuw-Vennep was al bij de eerste duels aanwezig. Haar kleinzoon speelt bij AZ. ''Prachtig dat hij dit mag meemaken. Hij is pas 12, maar leeft al als een prof. Na schooltijd moet hij direct gaan trainen.'' In het begin was Zandvliet weleens bang dat het ten koste zou gaan van zijn schoolprestaties. ''Mijn overleden eerste echtgenoot zat in de jaren '70 in de jeugdopleiding van Ajax. Hij dacht prof te worden tot dat er een aangetekende brief kwam waarin stond dat hij zijn spullen mocht inleveren. Dat was een klap die hij eigenlijk nooit te boven is gekomen.''

Een oud-vrijwilliger van Ajax, Mark van Driel, bevestigt dat dit tegenwoordig heel anders gaat: ''Bij alle profclubs merk je dat ze graag de ouders erbij willen betrekken. Van elk jeugdteam dat bol staat van talentjes, is er uiteindelijk maar één jongen die het gaat redden in het profvoetbal. Het is dan natuurlijk de plicht van de clubs om ervoor te zorgen dat ze dan niet met een trauma blijven rondlopen.''

Hoog niveau

Het is opvallend hoe hoog het niveau van alle teams. De KNVB had voor de Ramada Cup dan ook alleen maar sterke scheidsrechters en grensrechters gestuurd. De wedstrijden duurden twee keer 20 minuten. Tussenin zat een rust van 5 minuten waarna de ploegen van kant wisselden. Per wedstrijd waren maximaal vijf wissels (inclusief doelman) toegestaan.

Langs de kant stonden minder scouts dan je zou verwachten. Al is sportbegeleider Bianca van Metz er speciaal voor uit Brussel gekomen. ''In deze tijd hebben de betaalde clubs een goed functionerend scoutingapparaat. De echte talenten worden vaak al op 8-jarige leeftijd ontdekt en gaan dan in de profmolen. Ik heb de indruk dat veel ouders zichzelf wegcijferen om het de kinderen zo makkelijk mogelijk te maken. Ik sprak daarstraks een jongen van 12 die vertelde dat hij mag bepalen wat er gegeten wordt 's avonds. Dat lijkt mij geen gezonde situatie. Maar misschien ben ik wel ouderwets en niet met mijn tijd meegegaan.''

Ondertussen zijn SC Badhoevedorp en Pancratius zeer blij met het toernooi. Er zijn veel extra inkomsten en welke club zou er niet trots op zijn dat er zoveel talent op de velden rondlopen? De kans is dan ook zeer groot dat volgend jaar de derde editie van de Ramada Cup wordt gespeeld. Haarlemmermeer heeft er dan een internationaal toernooi van grote klasse bij.

Meer berichten