Thomas Vermeer met het brons en Xuxa Blom met haar gouden medaille.
Thomas Vermeer met het brons en Xuxa Blom met haar gouden medaille. ((Foto: Aangeleverd))

Xuxa Blom kampioen van Noord-Holland

  Sport

NIEUW-VENNEP - Judo Yushi judoka Xuxa Blom is zondag 10 november kampioen van Noord-Holland geworden in de leeftijdsklasse tot 12 jaar. Thomas Vermeer behaalde brons. De oudere judoka's deden het goed op het residentietoernooi, dat tevens een kwalificatiemoment is van Judo Bond Nederland.

Xuxa Blom werd vorige week al kampioen van regio Haarlem in de gewichtsklasse tot 50 kg. De titel gaf recht op deelname aan het kampioenschap van Noord-Holland, waar per regio de beste vijf judoka's per gewichtsklasse tegen elkaar strijden om de districtstitel.

Xuxa won haar eerste wedstrijd vrij snel met vol punt door een grote buitenwaartse haak. Ook de kwartfinale ging snel. Ditmaal scoorde Xuxa met uchi-mata, een heupworp. In de halve finale kon Xuxa een worp van haar tegenstander overnemen en won de wedstrijd met een houdgreep. In de finale zette Xuxa haar tegenstander onder druk, die daarop moest aanvallen. Een aanval met schouderworp blokte Xuxa makkelijk, waarna ze kon overnemen met een buitenwaartse haak en het kampioenschap binnenhaalde.

Brons

Thomas Vermeer werd vorige week derde van de regio in de klasse tot 42 kilo. Hij startte met een overwinning door een worp van zijn tegenstander voor ippon over te nemen. De tweede wedstrijd ging gelijk op, maar in de laatste seconde kreeg Thomas een schouderworp tegen. Via de herkansing kwam Thomas terug door overwinningen met heupworp en op scheidsrechtersbeslissing. De strijd om plaats 3 won Thomas door een oprol-offerworp met een volle ippon.

Residentietoernooi

Op het residentietoernooi in Den Haag behaalde Markus Feddema het goud in de klasse tot 50 kg in de klasse tot 15 jaar. Bij de aankomende junioren (tot 18 jaar) draaide Jelle van der Werff een sterk toernooi en werd derde in de klasse tot 73 kg. Emilio Otte maakte een mooie reeks en verloor nipt het brons.

Bij de judoka's tot 17 jaar telt dit toernooi mee als kwalificatie voor de Europacups. Sammy Beelen werd in de klasse tot 57 kilo zevende. Maira Medema, die in januari pas officieel in deze leeftijdsklasse tot 48 kg komt, werd vijfde. In de leeftijdsklasse tot 12 jaar behaalde Xian Spijker zilver in de klasse tot 27 kg.

Meer berichten