Het Stoomgemaal in Halfweg.
Het Stoomgemaal in Halfweg. ((Foto: Aangeleverd))

Monumentendagen in Stoomgemaal Halfweg

  Uit

HALFWEG - Open Monumentendagen komen er weer aan. Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen weer vele monumenten de deuren voor het publiek. Bij Stoomgemaal Halfweg is het ook open monumentenweekend. Het oudste schepradstoomgemaal ter wereld is open van 10.00 tot 16.00 uur en om 12.00 uur wordt de stoommachine opgestart.

Gemalen hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Nederland. Zij zorgen voor droge voeten door overtollig regen- en knelwater uit de polders weg te pompen via de zijkanalen naar zee. De windmolens maakten plaats voor stoomgemalen en nog later door elektrisch aangedreven gemalen. Het is een zeldzaamheid, maar in Halfweg bestaat nog een stoomgemaal uit 1852 dat echt onder stoom draait.

In het open monumentenweekend is het Stoomgemaal Halfweg zeker een bezoek waard met dit jaar weer een werkende stoommachine waar de sfeer van vroeger beleeft en gevoeld kan worden. Toegang is gratis tijdens de monumentendagen, maar er wordt wel een 'kolentoeslag' van 4 euro voor volwassen bezoekers gevraagd.

Kindervermaak

Voor kinderen is er ook van alles te beleven. Bij de 'meterman' kunnen ze interessante dingen zien en doen. De smid vertelt een ijzersterk verhaal, waarna ze zelf (onder toeziend oog van de smid) het hete ijzer mogen smeden.

Er zijn vrijwilligers, die alles over stoom, techniek en de historie van het stoomgemaal weten. Zij geven graag uitleg en beantwoorden vragen.

Kom op stroom naar het stoomgemaal. Vanaf NS station Halfweg-Zwanenburg is het maar een paar minuten lopen, houd wel rekening met een omleidingsroute vanwege werkzaamheden aan de N200.

Meer berichten