Een werk in klei van Betty van Gelder.
Een werk in klei van Betty van Gelder. ((Foto: Aangeleverd))

Expositie Oog voor detail in Tuinkamer

  Uit

HOOFDDORP - In Galerie de Tuinkamer aan de Wilsonstraat is vanaf vrijdag 25 oktober de expositie 'Oog voor detail' te zien, met werk van Jos Bolt (fotografie en gedichten) en Betty van Gelder (beelden en keramiek). Met oog voor detail zien en maken zij vormen en structuren van een abstracte schoonheid.

De fotoserie 'Winterlicht' van Jos Bolt gaat over de serene stilte op een mistige winterdag. Wanneer sneeuw de velden verbergt en de zon vergeefs probeert er doorheen te breken. Als het land langzaam wegsterft in het licht en de natuur, tot haar essentie gereduceerd, word je gaandeweg naar je diepste innerlijk gevoerd. Het bracht Bolt de inspiratie voor zijn gedicht 'In de stilte'.

De serie 'Reflecties' gaat over water als een soort spiegel van de ziel. Soms stil en bewegingloos, dan weer onstuimig en vol rimpels. Zoals het in onszelf stil en vredig kan zijn, maar soms ook onrustig en vol emotie. 'Reflecties' gaat ook over het komen en gaan van de seizoenen. Wanneer het groen van de lente weerspiegelt in het water en zich vermengt met de kleuren van gevallen herfstblad. Illusie en realiteit smelten daarbij samen tot een magisch symbool van de eeuwige kringloop van al wat leeft.

Tijdens het werken met klei door Betty van Gelder ontstaan vormen, meestal figuratief, die ze vervolgens abstraheert. Emoties vertaalt ze in klei. Tot voor kort maakte ze ongeglazuurde beelden van witte klei. De laatste tijd experimenteert ze met kleur en worden haar beelden expressiever van vorm. Haar beelden in natuursteen zijn abstract. 'Beweging' staat centraal. Van Gelder gaat in gesprek met de steen. Zo ontstaan de kenmerkende vloeiende bewegingen. Albast en serpentijn zijn haar favoriete steensoorten. De beelden worden volledig met de hand gemaakt. Alleen op die manier voelt zij aan wat de steen wil en kan ze haar eigen gevoel er in kwijt.

Justice and Care

Galerie de Tuinkamer werkt in het derde seizoen opnieuw samen met Justice and Care. In overleg met de exposanten gaat een deel van de opbrengst naar deze stichting, die slachtoffers van mensenhandel opspoort, bevrijdt en ondersteunt.

De expositie 'Oog voor detail' is te zien tijdens de opening op vrijdag 25 oktober om 16.00 uur en van 26 oktober tot en met 21 december op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

www.galeriedetuinkamer.nl

Meer berichten