Maj. Glenn Miller.
Maj. Glenn Miller. ((Foto: Wikipedia | U.S. Air Force photo))

Bijzonder Glenn Miller concert

  Uit

AALSMEERDERBRUG - Het wordt zaterdag 21 december een bijzondere middag voor het CRASH, het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45. De Glenn Miller Project band geeft in de Arendshoeve, op een steenworp van CRASH, een concert vanwege de 75ste sterfdag van Glenn Miller. De band staat onder begeleiding van Bert Manroh, een van de donateurs van CRASH.

door onze verslaggever

Beroepsmusicus Glenn Miller blijft een fascinerend persoon. Hij vertrok op 15 december 1944 vanuit Londen met een klein vliegtuig en kwam nooit aan op zijn bestemming. Er doen veel verhalen over zijn overlijden de ronde. Daartussen zitten hele bizarre. Zo zou hij dubbelspel hebben gespeeld met de vijand. Er zou sprake zijn van sabotage.

Rick Franke van CRASH verwijst alle verhalen naar het rijk der fabelen. "Een spotter heeft het vliegtuig de verkeerde kant zien opgaan. En het kanaal is heel groot dus een 'normaal' ongeluk lijkt mogelijk."

Extra kracht in zware tijd

Miller had de rang van kapitein en het Amerikaanse leger was blij met hem. Zijn bijzondere muziek gaf miljoenen manschappen extra kracht en dat was in deze zware tijd hard nodig. Toch zag het er lang niet altijd goed voor de bebrilde Amerikaan uit. Franke: "In de jaren '30 had hij ook een orkest, dat werd echter ontbonden. Later ontdekte hij zijn typische sound en kwam het grote succes. Over de persoon Miller is weinig bekend. Hij hield zijn privéleven geheim.''

De band van Manroh speelt de muziek van Miller uitstekend na. "Het begon als een grap, maar pakte zo goed uit dat hij er mee is doorgaan. In deze tijd genieten mensen nog steeds van de muziek. We verwachten dan ook veel publiek.''

Plannen

Het gaat goed met CRASH. Voor 2020 zijn er ook volop plannen. "Er zijn steeds meer activiteiten en de belangstelling is groot. We gaan volgend jaar een speciaal radioweekend houden met zendamateurs uit de hele wereld. De zenders uit de oorlogsjaren doen nog steeds hun werk. In maart is er een speciaal weekend over de Spitfire. Die staat in de hal van het museum en de verhalen daarover blijven boeien.''

Franke is met hart en ziel aan het museum verbonden. "Ik heb zelf een Fokker-achtergrond. Mijn vader zat heel lang bij de KLM en ontsnapte in de oorlog uit een arbeidskamp van de vijand. Mijn moeder zat gevangen in een Jappenkamp. Het stemt mij en de vele vrijwilligers goed dat we volop bezig zijn. En we zijn blij met de waardering."

Arendshoeve

Het concert wordt gegeven bij De Arendshoeve aan de Aalsmeerderdijk 438, gelegen op een steenworp afstand van het CRASH Luchtoorlog– en Verzetsmuseum '40-'45. Toegangsprijs is 15 euro, donateurs betalen 10 euro. Kaarten zijn alleen in de voorverkoop te verkrijgen, deze sluit 14 december, via glennmiller75@crash40-45.nl en bij Rick Franke op 06-12744634. Het concert begint 16.00 uur.

Het CRASH Luchtoorlog– en Verzetsmuseum '40-'45 en De Arendshoeve verwelkomen geïnteresseerden graag.

www.crash40-45.nl

Meer berichten