Glasvezel is in het buitengebied van Haarlemmermeer een feit.
Glasvezel is in het buitengebied van Haarlemmermeer een feit. ((Foto: GlasDraad))

Buitengebied krijgt glasvezel

  Wonen

HAARLEMMERMEER - GlasDraad startte in februari met een campagne om glasvezel in het buitengebied van Haarlemmermeer te realiseren. De vraagbundeling is succesvol verlopen wat betekent dat GlasDraad Haarlemmermeer direct start met de voorbereidingen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Bewoners konden zich na de aftrap van de campagne direct aanmelden voor glasvezel. In samenwerking met een grote groep lokale ambassadeurs en het GlasDraad-glasvezelteam werd de grens van 50 procent in het laatste weekend van de vraagbundeling gepasseerd. Daarmee werd de komst van snel internet in het buitengebied veiliggesteld.

Ambassadeurs

"Een groot deel van het succes van deze campagne is mede te danken aan de ongelooflijke inzet van de grote groep ambassadeurs uit de regio. Zonder hen hulp was dit niet gelukt," meent GlasDraad-campagneleider Henk Jan Witteveen. Ook zijn collega Sjouke van Dijk is enthousiast over deze vraagbundeling: "We hebben veel positieve berichten ontvangen tijdens de campagne en de afgelopen dagen. Bewoners en ondernemers zijn gewoon blij dat glasvezel, en daarmee supersnel internet, straks een feit is."

Planning

Inmiddels is GlasDraad Haarlemmermeer in overleg met de gemeente en andere belanghebbenden om de uitrol van glasvezel in het buitengebied te realiseren. Over twee weken worden de benodigde materialen besteld en voor de zomer wordt de detailplanning, voor wat betreft de aanleg, bekend. De planning is dat een deel van de bewoners al in het eerste kwartaal van 2020 wordt voorzien van glasvezel.

Kleine kernen

Doordat de vraagbundeling in dit buitengebied succesvol is afgesloten, gaat GlasDraad Haarlemmermeer direct verder met een tweede vraagbundeling in de regio. Bewoners en ondernemers van de kleine kernen (tot ongeveer vijfhonderd woningen) in Haarlemmermeer kunnen zich binnenkort ook aanmelden voor glasvezel. In de loop van mei ontvangen deze bewoners de glasvezelkrant in de brievenbus met informatie over glasvezel, alle voordelen, het aanbod en de planning.

Meer berichten