Meer betaalbare woningen voor Haarlemmermeerders

Wonen
Bouwkranen op een bouwterrein.
Bouwkranen op een bouwterrein. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - De gemeente wil dat er de komende 20 jaar zo'n 20.000 woningen in Haarlemmermeer worden bijgebouwd. In de afgelopen decennia zijn vooral veel eengezinswoningen gebouwd, nu is er behoefte aan appartementen voor ouderen en jongeren. Om aan die vraag te voldoen, werkt de gemeente samen met ontwikkelaars, woningcorporaties en zorgpartijen.

Tempo is geboden

"We willen alle inwoners een fijne en passende woning kunnen bieden", zegt wethouder Mieke Booij, die samen met collega-wethouder Jurgen Nobel het woonbeleid vormgeeft. "Dat is een uitdaging, want er is op dit moment een grote schaarste, zowel bij huur- als bij koopwoningen en in alle prijsklassen. We willen de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen verkorten en het aanbod voor de middeninkomens vergroten."

Betaalbaar

De gemeente bouwt zelf geen woningen. "Maar we kunnen wel met ontwikkelaars en woningcorporaties afspreken wat ze gaan bouwen", legt Jurgen Nobel uit. "Dat doen we onder meer in bouwvergunningen en bestemmingsplannen. Zo moet de helft van alle nieuw te bouwen woningen betaalbaar zijn voor mensen met een laag- of middeninkomen. Om onze woningbouwambitie te realiseren, is een goede samenwerking met marktpartijen noodzakelijk."

Jurgen Nobel vindt het belangrijk dat er meer woningen komen voor de veelal jonge woningzoekenden met een inkomen net boven modaal. "Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en voor hen zijn er nauwelijks betaalbare koop- of huurwoningen. Een groot deel van deze groep blijft thuiswonen of verlaat de gemeente. Dat willen we niet. Daarom gaan we productie van koop- en huurwoningen in het middensegment extra te stimuleren."

Zorg op maat

Mieke Booij, die ook wethouder Zorg en Welzijn is, wijst op een andere groep die extra aandacht verdient: mensen die bijvoorbeeld uit een (zorg)instelling komen. "Zij willen weer graag zelfstandig of onder begeleiding wonen. De vraag naar woningen waar zorg op maat kan worden geboden, neemt hiermee toe. Ook daarop willen wij inspelen."

Jongeren

De gemeente neemt ook andere maatregelen. Om jongeren sneller aan een woning te helpen, zijn er tijdelijke huurcontracten voor jongeren, waarbij hun inschrijfduur bij Woningnet blijft doorlopen. Zij kunnen een aantal jaren in een jongerenwoning wonen om daarna plaats te maken voor de volgende. Voor mensen uit Haarlemmermeer die voor het eerst een huis kopen, is er een starterslening. Met deze regeling kunnen zij een deel van de aankoopsom tegen gunstige voorwaarden lenen.

Tempo

Om alle inwoners een fijne en passende woning te kunnen bieden, is tempo geboden, maar diverse factoren kunnen roet in het eten gooien. Zo is de stikstofproblematiek direct van invloed op de bouwwereld. De gemeente doet haar uiterste best om te zorgen dat de woningbouwprojecten kunnen doorgaan.

Verschil maken

"Wij zijn optimistisch", zegt Nobel. "Er gaat heel wat gebeuren in de polder. Ik ben er trots op dat we het verschil kunnen maken voor al die mensen die een huis zoeken." Mieke Booij: "Daar sluit ik me helemaal bij aan. En los van alle ontwikkelingen, blijft het belangrijk dat de kernen hun identiteit behouden." Het woonbeleidsprogramma wordt binnenkort met de gemeenteraad besproken.

haarlemmermeergemeente.nl

Aantallen woningen zijn een inschatting per 1 juli 2019 voor de acht grootste ontwikkellocaties.