(Foto: illustratie: Kris Lauwen)

Eigen appelsap persen bij Assumburg

HEEMSKERK - In dit jaargetij hangen de fruitbomen vol met appels en peren. Vaak niet geschikt om lang te bewaren. Maar wel om er sap van te maken. De Sappers komt zondag 6 oktober naar de Herfstmarkt bij Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk. De Sappers is een klein reizend fabriekje waar appels en peren tot heerlijk sap worden geperst. Je rijdt er met een auto vol fruit heen en komt met een auto vol appelsap terug.

Zondag 6 oktober op Herfstmarkt bij Kasteeltuin

''Maak van jouw eigen oogst de mooiste mix van appels en met de super pers wassen, snijden en persen we jouw fruit tot sap'', aldus de Sappers. ''Kort pasteuriseren zorgt er voor dat het sap nog minstens een jaar houdbaar blijft in het handige TapPak. En heb je een pak geopend, dan is jouw eigen sap, zelfs ongekoeld, nog zeker twee maanden houdbaar. Lekkerder bestaat niet. En kinderen vinden het een feest om sap te tappen.''

Het meest feestelijk moment vindt rond de middag plaats. ''Dan persen we een appelsap van de appels die gezamenlijk worden ingeleverd. Bij het op de band leggen van de appels ontmoet je mensen uit de buurt met ook een appelboom en ontstaan al snel de leukste verhalen. De ingeleverde appels hebben veelal verschillende smaken en die allemaal bij elkaar geven het appelsap een unieke smaak.'' Ben je enthousiast geworden? Vanaf 30 kilo kun je meedoen en vanaf 75 kilo fruit persen we jouw eigen sap. Meld je aan via www.appelvanopa.nl en ontvang alle informatie. Er is plek voor 10.000 kilo en al best veel mensen gaan komen.

Appel van Opa is ontstaan doordat oprichter Rogier Tan zich afvroeg hoe meer appels kunnen worden benut. Hij zag een boomgaard vol met appels, belde aan bij de eigenaar en vroeg: "Doet u iets met uw appels?" en tot zijn verbazing was het antwoord "Nee!" Rogier vroeg of hij wat met de appels mocht doen en dat mocht. Met een vriend plukte hij de appels en ging er mee naar een mobiele sappers. Zo is Appel van Opa in 2013 begonnen met het persen van appelsap en worden meer en meer appels benut.

Meer berichten