(Foto: )

Wat vinden de raadsleden ervan: D66 Heemskerk

De Velst

Afgelopen week vergaderde de raad over woningbouw op de Velst. Althans, op een klein deel daarvan: Het plan dat voor lag, ging slechts over 24 woningen. Dat is nog maar het begin: in de nabije toekomst zullen er veel, heel veel woningen bij moeten komen. En dat is goed, want Heemskerk wil bouwen. Veel huizen, en vooral: betaalbare huizen. Maar daar zit wel een probleem: de 24 huizen aan de Velst zijn met de beste wil van de wereld niet goedkoop te noemen. Sterker, ze worden peperduur. Waarom dan toch dit voorstel?

Het klinkt wat kinderachtig, maar projectontwikkelaars bouwen in de regel niet uit liefdadigheid. Het zijn bedrijven, die met alle liefde willen bouwen, maar daar moeten ze ook wat aan kunnen verdienen. Kort en goed: een handvol hele dure huizen dient in feite als compensatie voor de veel grotere hoeveelheid woningen die, al heel binnenkort, ook op de rest van de Velst zullen verrijzen. Woningen die wél betaalbaar zijn voor mensen die niet even zes ton op kunnen hoesten. Precies die woningen, kortom, waaraan in Heemskerk grote behoefte is. Daar komt nog bij dat de toekomstige bewoners doorgaans ook weer huizen verlaten die logischerwijze goedkoper zijn dan de 24 nieuwe panden, en dat is goed voor de doorstroom.

Dat lijkt logisch, maar gaf in de raad wel degelijk veel gedoe. Een deel van de oppositie wilde het hele plan zelfs terug naar de tekentafel sturen, puur omdat de eerste geplande woningen aan de Velst niet de woningen waren die ze wensten te zien. Het resultaat daarvan laat zich raden: niet alleen zouden er niet de goedkopere woningen worden gebouwd die iedereen zo wenst - er zou de komende jaren op de Velst zelfs helemáál niet worden gebouwd. Het kind met het badwater weggooien dus.

Laat het duidelijk zijn, ook D66 wil dat er in Heemskerk veel betaalbare woningen bij komen, en snel ook. Maar alléén goedkopere woningen willen bouwen is geen haalbare kaart. Met het besluit van afgelopen donderdag is een eerste stap gezet richting de bouw van precies die huizen waar Heemskerk behoefte aan heeft, en dat is iets waar eigenlijk niemand tegen had kunnen zijn.


Robbert Nijboer, Raadslid D66 Heemskerk

Meer berichten