Tata Steel bevestigt verdwijnen 1600 banen

Algemeen
Bij Tata Steel in IJmuiden verdwijnen 1600 banen.
Bij Tata Steel in IJmuiden verdwijnen 1600 banen. (Foto: NH Nieuws/Dennis Mantz )

IJMOND - Bij Tata Steel in IJmuiden verdwijnen 1600 banen. Dat aantal ging al even rond in de media, maar is nu ook bevestigd door Tata Steel Europe. In totaal schrapt het staalconcern zo'n 3.000 banen. Daarvan verdwijnen 1.000 banen in Groot-Brittannië en 350 in de rest van de wereld. Volgens Tata Steel bestaat tweederde van die banen uit kantoorbanen en managementfuncties. FNV-bestuurder Aad in 't Veld zei het onacceptabel te vinden dat Tata Steel weinig details vrijgeeft van de reorganisatie. Deze maand overlegt de vakbond, net als CNV, met de leden over de acties.

Vertegenwoordigers van het personeel van Tata Steel Europe zijn diep teleurgesteld over de uitleg die het staalconcern heeft gegeven over de recent aangekondigde reorganisatie. Leden van de ondernemingsraad en vakbondsleden uit heel Europa kregen een presentatie over de ingreep die 3000 banen kost.

Oppervlakkig

Volgens Frits van Wieringen, voorzitter van de Europese ondernemingsraad van Tata Steel, bevatte die uitleg nauwelijks nieuwe informatie. "Het was heel, heel oppervlakkig", zei Van Wieringen na de bijeenkomst in Wales. De ondernemingsraad is mordicus tegen massaontslagen, maar had de exacte plannen door experts willen laten bestuderen.

Toegezegd

Op basis daarvan zou verder kunnen worden gepraat. De top van Tata Steel heeft volgens Van Wieringen toegezegd binnen twee weken met uitgebreidere en meer onderbouwde plannen te komen. Daarover zal dan opnieuw een vergadering plaatsvinden.

Verandering

Tata Steel topman Henrik Adam wijst erop dat de wereld rondom het bedrijf achter de hoogovens in IJmuiden snel verandert, vandaar dat de ingrepen noodzakelijk zouden zijn. "Onze strategie is om een sterk en stabiel Europees bedrijf op te bouwen dat in staat is om aanzienlijke investeringen te doen die nodig zijn voor een succesvolle toekomst." Tata Steel telt in Nederland zo'n 11.000 werknemers. In heel Europa werken er meer dan 20.000 mensen. Waarschijnlijk heeft ongeveer twee derde van de aangekondigde banenreductie betrekking op het kantoorpersoneel, zo was al bekend.

i.s.m. nieuwspartner NH Nieuws