Milieu-gedeputeerde Adnan Tekin is opgestapt.
Milieu-gedeputeerde Adnan Tekin is opgestapt. ((Foto: Aangeleverd))

Tekin stapt op na falend toezicht op Tata Steel

REGIO - Milieu-gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) is opgestapt. Hij heeft met onmiddellijke ingang zijn ontslag ingediend bij de Commissaris van de Koning. Reden voor zijn vertrek: Tekin heeft geen vat gekregen op het hoofdpijndossier rondom Tata Steel, zo valt in een persbericht te lezen.

"Adnan Tekin heeft de afgelopen periode getracht de goede balans te vinden tussen de volksgezondheid van de omwonenden en het economisch belang van Tata", zo schrijft de PvdA in het persbericht. "Na drie jaar hard gewerkt te hebben in dit dossier, bleek recent weer dat de samenwerking met de controlerende en toezichthoudende instanties niet bracht wat daarvan verwacht mocht worden. Daarop heeft hij besloten zijn politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen en per direct zijn ontslag in te dienen."

Vertrek Tekin komt in de week nadat de provincie steken heeft laten vallen in toezicht op Tata Steel

Het vertrek van Tekin komt in de week nadat duidelijk werd dat de provincie steken heeft laten vallen in het toezicht op het gigantische staalbedrijf. Uit eigen onderzoek van Tata Steel bleek dat koelers van de Sinterfabriek van Tata Steel stoten anderhalf tot twee keer zoveel stof uit als volgens de vergunning van de provincie mocht. De controleorganisaties van de provincie hadden dit moeten controleren, maar deden dat niet. Tekin was sinds 2016 gedeputeerde en is het onder meer verantwoordelijk voor de milieuzaken rond Tata Steel en Schiphol. Begin dit jaar werd hij met de dood bedreigd, door zijn werkzaamheden in het grafietregen-dossier. In maart van dit jaar werd Tekin door Natuurmonumenten nog uitgekozen tot Groenste Politicus van 2018.

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, zegt respect te hebben voor de keuze van Tekin. "Voor Adnan stond altijd de inwoner van Noord-Holland voorop. Namens het college danken wij hem voor zijn grote inzet." Ook de fractie van de Partij van de Arbeid heeft respect voor het besluit van Tekin. "We vinden het heel erg dat Adnan deze stap heeft moeten zetten. Uit dit moedige besluit blijkt eens te meer hoe hij altijd het algemeen belang boven zijn persoonlijke belangen stelt. Met zijn vertrek verliezen wij een gedreven integere en benaderbare bestuurder die zijn deskundigheid altijd heeft ingezet voor onze Provincie en haar inwoners." Fractievoorzitter Lars Voskuil laat weten dat hij van Tekin hoorde over zijn twijfels. Hij vroeg Tekin er nog een nachtje over te slapen. Afgelopen dinsdag hadden de twee opnieuw contact en bleek dat de gedeputeerde niet van gedachten was veranderd en besloot hij op te stappen.

i.s.m. nieuwspartner NH nieuws

Meer berichten