(Foto: goedheer@xs4all.nl)

Column: Jaar van verandering

De feestdagen zijn achter de rug. Weken vol gezelligheid, familie, vrienden en lekker eten. Ook een periode van bezinning en vooruitkijken. Zoals ieder jaar hebben wij allemaal goede voornemens. Wij gaan gezonder eten, meer bewegen en proberen meer begrip voor elkaar te tonen.

Door alle terugblikken op tv vraag ik mij bij het begin van het jaar af: Wat zal er dit jaar op ons afkomen? Wat gaat er veranderen? En waar zullen wij ons dit jaar te hoop tegen lopen?

Vorig jaar was een jaar vol discussies. Boeren en bouwers op het Malieveld. Verhitte demonstraties over het stikstofbeleid en wie daarvoor moet opdraaien. In Den Haag dragen regering en parlement allerlei oplossingen aan. Vaak wordt gekozen voor oplossingen die goed liggen bij de achterban. Maar toch is iedereen doordrongen van het feit dat er iets moet gebeuren.

De laatste tijd staan als gevolg van de klimaatcrisis veel heilige huisjes ter discussie. De maximumsnelheid op de snelwegen gaat naar beneden. Er wordt minder gevlogen en meer de trein gepakt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees te eten. Dit soort gedragsveranderingen zijn in mijn ogen een teken van vooruitgang. De klimaatcrisis biedt juist kansen, niet alleen om duurzamer te gaan leven, maar ook om te investeren in nieuwe technieken. Of het nu gaat om elektrisch rijden of om zonnepanelen op onze daken. Op termijn zal dit onze manier van leven duurzamer en gezonder maken.

Wel moeten we uitleggen op welke manier de kosten van dit soort veranderingen worden verdeeld. Dit is een taak van de overheid, dus ook van onze gemeente. In Heemskerk is op initiatief van zowel coalitie als oppositie gekozen voor duurzame oplossingen op allerlei beleidsterreinen. Wij werken als college en raad samen om Heemskerk voor de toekomst groen te houden. Daarom denk ik dat in 2020 veel zal gaan veranderen, nog meer mooie en groene initiatieven voor een stralende toekomst.

Marieke van Dijk,

wethouder gemeente Heemskerk

Meer berichten