Deze zwart-witfilm van 25 minuten gaat over de opslag van de vaderlandse kunstschatten in de Tweede Wereldoorlog.
Deze zwart-witfilm van 25 minuten gaat over de opslag van de vaderlandse kunstschatten in de Tweede Wereldoorlog. ((Foto: Aangeleverd))

Drie bijzondere films bij HKH

HEEMSKERK - Bij de Historische Kring Heemskerk (HKH) valt vrijdag 7 februari te genieten van drie interessante films. De eerste gaat over de feestelijkheden in het kader van het 900-jarig bestaan van de gemeente. Deze kleurenfilm uit 1963 is geschonken door de Hoogovens en duurt 25 minuten.

Tweede film

De tweede film dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daarin toont PWN van alles over het beheer van ons duingebied en de natuur in dat mooie landschap. Ook komen de waterwinning en de recreatie aan bod. Deze kleurenfilm duurt 20 minuten.

Bunker vol kunst

De derde en laatste documentaire is van het Rijksmuseum. Deze zwart-witfilm van 25 minuten gaat over de opslag van de vaderlandse kunstschatten in de Tweede Wereldoorlog. In het duingebied van Heemskerk werd daartoe in 1941 een bunker van gewapend beton gebouwd. Tal van beroemde schilderijen werden erin ondergebracht, zoals de (opgerolde) Nachtwacht, alle andere schilderijen van Rembrandt en werken van onder anderen Frans Hals, Jan Steen, Van Gogh en Vermeer.

Aan het slot van de film zien we de terugkeer, na de oorlog, van de Nachtwacht in het Rijksmuseum. De voorstelling in het Historisch Huis van de HKH (in de voormalige Mariaschool aan de A. Verherentstraat) begint vrijdag 7 februari om kwart over twee. Inloop vanaf twee uur. Entree gratis.

Meer berichten