Dit insectenhotel staat in het bosgebied van Castricum.
Dit insectenhotel staat in het bosgebied van Castricum. ((Foto: Bert Westendorp))

Insecten weten hotels goed te vinden

HEEMSKERK – Wie een wandeling door het bosgebied van Castricum en Heemskerk maakt, heeft kans om een bijzonder bouwwerkje aan te treffen. Het zijn de zogeheten insectenhotels waarvan er vorig jaar tien geplaatst zijn in het Noordhollands Duinreservaat. De hotels bieden onderdak aan onder andere de bij, maar ook andere insecten waarderen de hotels.

'Duin aantrekkelijk maken voor bij'

Selena Olij van PWN geeft uitleg. "Vorig jaar stond het jaar bij PWN in het teken van de wilde bij. Wij hebben met behulp van sponsoren extra maatregelen getroffen om ons duin aantrekkelijk te maken voor de bij. Er is, samen met scholieren, onder meer een inheems zadenmengsel ingezaaid op 5,5 hectare duinakkers en er zijn insectenhotels geplaatst (in het voorjaar), verspreid over het Noordhollands Duinreservaat. In Castricum en Heemskerk staan ze bij bezoekerscentrum de Hoep, Onderlangs en langs de Kruisbergweg."

Bovengronds

"De insectenhotels zijn bedoeld voor insecten die bovengronds nestelen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld verschillende soorten metselbijen. We zien veel gebruikssporen in de insectenhotels, dus daaruit blijkt dat ze werken! En op een zonnige voorjaars- of zomerdag zie je ook veel insecten er omheen vliegen."

Zonnige zomen

PWN houdt al jaren rekening met insecten in het beheergebied. Denk aan het aanleggen van zonnige zomen. Verder zijn er nog geen plannen om extra insectenhotels te plaatsen, maar wij gaan wel door met ons huidige beheer en proberen zo ons steentje bij te dragen aan een gezonde insectenstand", laat Olij weten.

Meer berichten