Otterkolken vertrouwt op schooljudo

Algemeen
Iris en Koen nemen namens basisschool Otterkolken het predicaat Schooljudo-school in ontvangst.
Iris en Koen nemen namens basisschool Otterkolken het predicaat Schooljudo-school in ontvangst. (Foto: S. Heintjes)

HEEMSKERK - De basis van een prettig schoolklimaat wordt gevormd door kinderen die goed in hun vel zitten en stevig in hun schoenen staan. Basisschool Otterkolken werkt onder andere met de Kanjertraining om kinderen op een positieve manier en vanuit vertrouwen met elkaar om te leren gaan. Om deze aanpak verder te ondersteunen zet de Heemskerkse basisschool dit jaar ook schooljudo in.

In 1882 bedacht de Japanse pedagoog Jigoro Kano judo, als onderwijsmethodiek en weerbaarheidstraining voor lichaam en geest. Judo draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Vertrouwen, respect en samenwerking vormen belangrijke waarden in de sport, die ook belangrijk zijn in de klas. Tegelijk vraagt judo van kinderen lichamelijke beheersing en discipline. Net als op school.

Door hier samen aan te werken op de judomat worden kinderen weerbaar en ervaren ze veel plezier. De afgelopen weken volgden kinderen uit de groepen 3 t/m 8 een serie van vier schooljudolessen. Hierin stond 'vertrouwen' centraal. Tijdens de afsluitende judo-les waren ook ouders aanwezig. In de sporthal van Heliomare kregen alle leerlingen na afloop hun judodiploma uitgereikt van judoka Peter. Iris en Koen uit groep 8 hebben namens Basisschool Otterkolken het predicaat 'Schooljudo-school' in ontvangst genomen.