Vergroenen tussen Tata Steel en Wijk aan Zee voor opvang fijnstof

Algemeen
De raadsleden Bertus Berghuis (VVD Heemskerk voorgrond) en daarachter Paul Meiland (CDA Beverwijk).
De raadsleden Bertus Berghuis (VVD Heemskerk voorgrond) en daarachter Paul Meiland (CDA Beverwijk). (Foto: Leo Tillmans)

WIJK AAN ZEE - De raadsleden Bertus Berghuis ( VVD Heemskerk ) en Paul Meiland ( CDA Beverwijk) willen een strook bos aanleggen tussen Tata Steel en Wijk Zee. Bedoeling van deze vergroening is om de fijnstof op te vangen. Het duo zijn dus afgelopen week samen gaan kijken wat of de beste plaats is voor deze strook bomen. Beiden zijn nauw betrokken met de inwoners van de IJmond. De twee raadsleden willen de strook bos realiseren samen met TenneT, de gemeente Beverwijk, gemeente Velsen en de Dorpsraad.

Raadsleden willen strook bomen

Er is een verzoek gedaan aan de universiteit van Wageningen om hun medewerking. Deze strook moet meehelpen om het fijnstof in Wijk aan Zee te verminderen en het zicht op Tata Steel richting de pier een natuurlijker gezicht te geven.

Het plan van vergroenen kwam uit de koker van het Heemskerkse raadslid Berghuis past in “herplanten” van bomen. De inmiddels 80-jarige Berghuis is daar al vanaf begin januari mee bezig en heeft vele gesprekken gevoerd met eerdere genoemde gemeenten en bedrijf, met een positief resultaat.

Berghuis kent CDA-raadslid Meiland van Beverwijk van de IJmondcommissie. Met één telefoontje en een goed verhaal stapte Meiland in, tot vreugde van Berghuis, Meiland woont in Wijk aan Zee en is ook een natuurliefhebber. De CDA-politicus is bekend in Wijk aan Zee.

Afgelopen woensdag hebben zij samen de locatie bezocht om verdere stappen te gaan nemen. Er is inmiddels een verzoek gedaan aan de heer Ir. Jelle Hiemstra van de universiteit van Wageningen om een advies te geven en om een plan van aanpak te maken zoals: welke bomen nemen het meeste fijnstof op, het zoeken naar de gewenste plek om de bomen te planten.