Column wethouder De Vries: Op naar het nieuwe normaal

Algemeen
Afbeelding

Het is al weer 2 maanden geleden dat Nederland tot stilstand kwam en op slot ging. Veel mensen zijn besmet geraakt met het coronavirus en velen zijn helaas overleden. We kennen allemaal wel iemand die getroffen is. De coronacrisis drukt niet alleen zwaar op de volksgezondheid, maar ook op onze economie. Ook in Heemskerk. Winkels gingen of moesten dicht, de horeca ging op slot en menig zzp-er kwam in de problemen omdat opdrachten wegvielen. Gelukkig leven we in een land waar het Rijk zorgt voor een goede support voor diegene die dat nodig hebben. Nu gaat de deur langzamerhand weer open. We gaan op naar het ‘nieuwe normaal’. Maar wat betekent dit eigenlijk? En hebben we geleerd van de crisis? Of gaan we gewoon terug naar hoe het was? Ik heb de afgelopen tijd gemerkt dat zaken zeker anders kunnen. Een paar voorbeelden:

We zijn meer gaan wandelen en zeggen elkaars vaker gedag. We zijn ons meer bewust geworden dat wat je van ver haalt niet altijd beter is. We kopen meer lokaal en ondersteunen daarmee de lokale economie.

Thuiswerken. In het verleden toch altijd een hot item. Nu kan het opeens. Uiteraard soms met wat aanpassingen, maar het werkt. Voordeel: minder files. Hiermee kan de schade die het bedrijfsleven jaarlijks oploopt ongedaan gemaakt worden. Door meer regulering kan thuiswerken goed georganiseerd worden. Werkgevers zullen hier in mee moeten gaan.

De waardering voor de vitale beroepen heeft een grote sprong vooruit gemaakt.

Een beter milieu. Minder uitstoot leidt tot een schonere lucht.

Ondanks dat veel ondernemers het zwaar hebben ontstaat er ook weer een grote mate van creativiteit, met nieuwe kansen en mogelijkheden. Laten we ons aan de regels houden. Dat voorkomt terugslag en teleurstelling. We hebben het allemaal zelf in de hand. Ik stel daarom voor dat we op dezelfde voet doorgaan en ruimte geven aan het nieuwe normaal. Dan heeft de corona crisis misschien ook nog iets goeds gebracht.

Gaatze de Vries

Wethouder gemeente Heemskerk