Buurt boos: 'Voetbalkooi in Suykers acker moet blijven'

Algemeen
De voetbalkooi aan de Suykers Acker, waar de jeugd uit Heemskerk vaak speelt, moet weg.
De voetbalkooi aan de Suykers Acker, waar de jeugd uit Heemskerk vaak speelt, moet weg. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Bewoners aan de Suykers acker in Heemskerk zijn boos en zeer verbaasd over de nieuwe herontwikkelingsplannen van de gemeente Heemskerk omtrent de speelplek in hun straat. Daarin is aangegeven dat de huidige voetbalkooi zal moeten verdwijnen. De reden is dat de voetbalkooi voor teveel (geluids)overlast van jongeren zorgt. Met name 's avonds en 's nachts zouden deze jongeren voor herrie zorgen.

Maar volgens de bewoners klopt dit niet. ''Er is wel overlast maar dat komt omdat de jongeren niet in de voetbalkooi verblijven maar op de skateplek, die ernaast ligt. Daar zitten zij, weleens tot vrij laat. Bovendien: tegen overlast, daar kun je wel oplossingen voor bedenkingen. Daar hoeft niet een hele voetbalkooi voor wijken. De voetbalkooi wordt door onze jeugd heel veel gebruikt en zorgt juist voor veel plezier. De gemeente Heemskerk heeft sporten en bewegen hoog in het vaandel staan. Dat wordt door onze jeugd dankzij de voetbalkooi veel gedaan. We begrijpen niet waarom de kooi nu moet verdwijnen.''

Ook dat gesuggereerd wordt dat de voetbalkooi alleen door de oudere jeugd (16-plus) wordt gebruikt, en niet door de de jeugd van alle leeftijden, klopt niet. ''We zien hier kinderen en jongeren dartelen van 6 tot 20 jaar. En ze komen van heel Heemskerk'', zeggen de bewoners.

Brief met tekening

De bewoners zijn inmiddels op de hoogte van deze herontwikkelingsplannen, ze hebben een brief met tekening en de plannen van de gemeente ontvangen. Volgens de bewoners heeft de gemeente over deze plannen nooit open met ze gecommuniceerd. Dat ze er nu mee worden geconfronteerd. komt hard en onaangenaam over.

Eén van de jonge mensen die vaak in de voetbalkooi te vinden is, is Jarmo. Hij voetbalt er regelmatig. De achttienjarige Heemskerker traint een jeugdteam van ADO'20 en is met zijn spelertjes er vaak te vinden. Jarmo heeft contact gehad via de mail met een ambtenaar van de gemeente maar die liet weten dat de voetbalkooi echt weg moet.

Plaatselijke politiek

De bewoners hebben contact gezocht met de plaatselijke politiek. Op een vergadering van het CDA hebben zij via 'Zoom' mogen inspreken. ''De fractie van het CDA gaat op de raadsvergadering vragen stellen aan het college over de burgerparticipatie rond de plannen voor het verwijderen van de voetbalkooi. We hopen dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is'', aldus de bewoners.