Tom de Boer heeft altijd hart voor zijn leerlingen

Algemeen
Tom de Boer staat tussen de leerlingen van de Anne Frankschool in Heemskerk.
Tom de Boer staat tussen de leerlingen van de Anne Frankschool in Heemskerk. (Foto: Leo Tillmans)

HEEMSKERK - Een echte onderwijzer. Dat wordt gezegd van Tom de Boer. Het hoofd van de Anne Frankschool in Heemskerk werkt zijn hele leven al in het onderwijs. Reeds 43 jaar! Hij stopt er nu mee want Tom gaat met vervroegd pensioen.

Schooldirecteur met vervroegd pensioen op 'Anne Frank'

“Maar ik stop nog niet helemaal in het onderwijs hoor”, corrigeert Tom met een glimlach. “In het nieuwe schooljaar ga ik bij een andere school een interim klus doen. Daar heb ik al ‘ja’ tegen gezegd. Interim klussen in het onderwijs is mij niet vreemd. Ik heb het vaker gedaan.”

Tom de Boer wist na zijn middelbare schooltijd dat hij in het onderwijs wilde werken. Hij belandde op de pedagogische academie. De opleiding duurde drie jaar. Vervolgens ging hij op de basisschool aan de slag. Later in de jaren negentig volgde hij nog een opleiding voor schoolleiders.

Behalve op de Anne Frankschool werkte Tom de Boer ook op de Leonardusschool en Otterkolken maar ook op de Toermalijn in Castricum die later opging in Helmgras was hij een graag gezien persoon. Tom: “Ik zit nu zeventien jaar op de Anne Frank. Aanvankelijk stond ik ook voor de klas. Ik deed dus lesgeven in combinatie met het schoolleiderschap. Maar toen het drukker werd, ben ik met het lesgeven gestopt. Hoofd van een school vergt gewoon veel tijd.”

Het onderwijs, werken met kinderen en hun ouders, en met collega’s heeft hem veel gegeven. Terugkijkend daarop, doet hem dan ook wat. Zeker als Tom de Boer nu deze periode op de Anne Frankschool weer meemaakt.

‘’Ondanks ‘corona’ kijk ik toch terug op een fantastische tijd”, vertelt Tom. “Ik laat een geweldig team van dertig collega’s achter en natuurlijk een hele grote groep kinderen, bijna vierhonderd, met hun ouders. Ik heb het werk als ontzettend plezierig ervaren.

Maar deze tijd met het coronavirus, waarbij de kinderen enige maanden vanuit huis onderwijs kregen, heb ik nog nooit meegemaakt. Ik vond het heel heftig. Het was verschrikkelijk, ik heb inderdaad menige keren moeten videobellen. Ik was dan ook zeer verheugd met de versoepeling van de maatregelen en dat het achter de rug was zodat de kinderen weer naar school konden.”

Woensdag neemt hij afscheid van de leerlingen. Tom maakt z'n tijd wel af. Hij is 64 jaar, in 2021 bereikt Tom zijn pensioengerechtigde leeftijd. “Dan word ik 65 en stop ik echt...”