Tata Steel Nederland en vakbonden sluiten akkoord

Algemeen
Het akkoord tussen Tata Steel Nederland en de vakbonden moet de rust bij de werknemers doen terugkeren.
Het akkoord tussen Tata Steel Nederland en de vakbonden moet de rust bij de werknemers doen terugkeren. (Foto: Leo Tillmans)

IJMOND - Tata Steel Nederland heeft na constructief overleg een akkoord bereikt met de vakbonden. Wat houdt de overeenkomst in? Er is afgesproken dat er bij TSN geen gedwongen ontslagen zullen vallen als gevolg van het Transformatie Programma. Daarnaast wordt het Werkgelegenheidspact (WGP) met vijf jaar verlengd tot 1 oktober 2026. Ook het Generatiepact wordt verlengd en wel tot 31 december 2024. Zoals men weet, is het zeer zwaar weer in de economie en in zeker in deze sector. Daar moet men op reageren met maatregelen, wil men een gezond bedrijf blijven en zo de toekomst van TSN en IJmuiden veilig te stellen.

Afgesproken is dat de genoemde reducties van arbeidsplaatsen in het Transformatie Programma, die eerder zijn gepresenteerd bij de Europese OR, niet meer leidend zijn. ''Wij bespreken met de COR de noodzakelijke plannen en de daaruit voortvloeiende afname van fte’s en daarbij zijn de getallen in het uiteindelijke directiebesluit, na consultatie, leidend. De COR en ook de vakbonden zijn altijd in de gelegenheid om op de voorgelegde plannen inhoudelijk te reageren en hierop invloed uit te oefenen. En, met nadruk, daarbij zal het dus nooit om gedwongen ontslagen gaan'', aldus de vakbonden.

reducties van arbeidsplaatsen niet leidend en geen uitbesteding van activiteiten van TSN

Ook over uitbesteding is een heldere afspraak gemaakt: binnen het totale Transformatie Programma zullen geen voorstellen worden ingediend voor het uitbesteden van activiteiten van TSN. De directie van TSN is sowieso terughoudend over uitbesteding. Er zijn ook geen plannen voor uitbesteding van de HTD en Railvervoer.

Ten aanzien van de toezegging over een eventuele verkoop van onderdelen van TSN is afgesproken dat, indien aan de orde, de ondernemingsraad en de vakbonden hierbij tijdig worden betrokken en dat alle vereiste besluiten en goedkeuringen worden gevraagd.

Ook de governance structuur van TSN is onderdeel van de overeenkomst. ''We kunnen bevestigen dat Tata Steel Europe (TSE) het gemitigeerd structuurregime op het niveau van TSN handhaaft. Dat betekent ook dat bevestigd is dat de directie van TSN zal bestaan uit leden met een profiel met inhoud en relevantie voor TSN en de site in IJmuiden. Er is ook geen voornemen om de huidige samenstelling van de Raad van Commissarissen (RvC) te veranderen. The Policy for Surplus Cash is overeengekomen tot 1 november 2021. TSN en de aandeelhouder hebben afgesproken dat zij dit jaar overleg met elkaar hebben over verlenging van deze policy.''