Wat vindt de Raad ervan-GroenLinks Heemskerk: Weer bezuinigen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - De meerjarenbegroting 2020-2023 blijkt structureel niet sluitend te zijn. En om die reden moet er weer bezuinigd worden.

Wat of wie gaat hier de meeste pijn van dragen. GroenLinks vindt het treurig te constateren dat dit is bij de meest kwetsbaren. Want al zeggen de coalitiepartijen dat er evenredig naar alle beleidsterreinen is gekeken, vangen mensen met een smalle beurs de grootste klappen. Want zaken die komen te vervallen zijn; de tegemoetkoming Chronisch zieken en gehandicapten; regeling hulp bij het huishouden voor mantelzorgers; de regeling duurzame gebruiksgoederen voor bijstandsgerechtigden. Maar ook; onderwijsbegeleiding; jeugdzorg en jeugdmaatschappelijk werk. Deze en nog een aantal andere posten die direct ingrijpen in het leven van mensen.

Het aantal mensen die gebruik moeten maken van de voedselbank stijgt, ook in Heemskerk

Toch zegt de meerderheid van de raad dat mensen echt geholpen worden. Terwijl de verwachting is dat steeds meer mensen, door de economische gevolgen van de Coronacrisis, aangewezen zullen zijn op hulp van de gemeenten. Er moet dus meer gedaan worden, met minder geld.

Wethouder Schoorl zal binnenkort een mozaïek onthullen, die staat voor “Iedereen doet mee”. Maar, als we niet oppassen, staan er straks heel veel mensen aan de kant. Nu al waren er gezinnen die geen computer hadden, zodat de kinderen thuis onderwijs konden volgen. En waar de een z’n steentje bij wil dragen, heeft de ander het hier opgebouwd. En waar de jeugd de fundering is voor de samenleving, wordt die langzaam afgebroken.

Het aantal mensen die gebruik moeten maken van de voedselbank stijgt. Ook in Heemskerk! Terwijl dit echt niet nodig is. Er zijn andere keuzes te maken. Zo is het wat GroenLinks betreft redelijk om de OZB te verhogen.

Waar we wel blij mee zijn is dat de Culturele Cirkel behouden blijft voor Heemskerk

Niet leuk! Nee, de meeste van ons willen liever zo min mogelijk belasting betalen.

Maar, een paar tientjes per jaar meer per huishouden, biedt zoveel mogelijkheden voor de meest kwetsbare dat een dergelijke verhoging wat ons betreft gerechtvaardigd zou zijn.

Hier komen we in het najaar op terug.

GroenLinks heeft uiteindelijk niet voor deze Perspectiefnota en dus niet voor deze bezuinigingen gestemd.

Het treft inwoners van Heemskerk hard en onnodig. Waar we wel blij mee zijn is dat de Culturele Cirkel behouden blijft voor Heemskerk. Nu is het reces. Even geen lokale politiek.

Eind augustus beginnen we weer. Hopelijk kunnen we dan weer vergaderen in het gemeentehuis. Want dat zou betekenen dat Corona niet opnieuw heeft toegeslagen. De fractie van GroenLinks wenst u een mooie maar vooral ook een gezonde zomer.

Ans Nijman

Fractievoorzitter GroenLinks Heemskerk

www.heemskerk.groenlinks.nl