Bootnaam met verhaal ontdekt op Uitgeestermeer

Algemeen
"Een gescheiden vriend van mij noemde zijn boot She got the house, haha…” (Foto: aangeleverd)

What’s in a name? Ik noem haar…

UITGEEST - Namen van boten en schepen, je kan en je blijft je erover verbazen. Waarom geeft wie zijn of haar boot met welke achterliggende gedachte een (bij)passende of toepasselijke naam. De verhalen erachter zijn legio. Aansprekend. Bijzonder…

Het is een zonnige dag als een bescheiden kajuitjacht met vier mannen een jachthaven op het Uitgeestermeer aan de Lagendijk passeert. De mannen zijn duidelijk in een uitgelaten stemming. Na een weekend met veel sterke verhaal en bier zijn ze nu terug op weg naar huis. Opvallend en vragen oproepend is de naam van zijn drijvende parel. In pikzwart op roomwit staat er onverbloemd het woord T-R-U-T. Met streepjes ertussen. Grappend en ogenschijnlijk sans rancune vertelt Michel Boon, eigenaar van de boot: “Lang verhaal. Samengevat: T-R-U-T staat voor trut. Na mijn scheiding had ik niets meer, had nog wat geld voor een bootje. Ik kocht er een en dacht meteen: ik noem haar T-R-U-T. Mijn ex woont hier in de buurt aan het water en als ze in de tuin zit, vaar ik subtiel even langs. Een gescheiden vriend van mij noemde zijn boot She got the house, haha…”

Maar gekozen bootnamen komen - gelukkig - niet alleen voort uit wraakzucht, maar hebben doorgaans een dieperliggende betekenis. De keuze van een naam voor een boot of schip heeft in veel gevallen een emotionele en betrokken achtergrond. Er bestaat veel vrijheid in het kiezen van een bootnaam. Vaak worden namen van gezinsleden als een kralenketting aan elkaar geregen. Wat voorbeelden:

- Sjarmant (‘Een hussel van onze namen: Saskia, Jasper, Marit en Arno. Nog niet eerder tegengekomen.’).

- Toemar (‘Van Ton (mijn vader), Ellis (mijn moeder), Mariëlle (ik) en Remco (mijn broer.’).

- Berenbotje (Het bo(o)tje van de familie Berendsen).

- Lethersail (‘Let her sail’, met verwijzing naar de achternaam van de familie Lether).

- Roestvrij (‘Het kunststoffen bootje van ons, de familie Roest, waarin gevaren wordt als we vrij zijn.’).

- Kielzog (van de familie Kiel).

- Me and Mrs. (van de familie Jones).

Een ongeschreven regel voor bootnamen: verander die nooit! Dat brengt niets dan rampspoed en ellende. Gonneke Bonting woont op een schip, waarvan de vorige eigenaar dat goede advies in de wind had geslagen: “Het is slecht met hem afgelopen: motor ontploft, vrouw ervandoor met een ander en bankroet.”

Rebelsje!

Met sommige naambordjes wil je toch echt liever niet de haven in varen. Zo circuleren er op het internet foto’s van boten die Wet Dream heten of Lucky Sperm. Hoewel de naam van Marit Montés zeiljacht Elsje nu ook weer niet in die categorie viel, was ze er toch niet zo blij mee: “Hij paste niet bij ons. Tijdens het klussen schoot de nieuwe naam mij zomaar te binnen. Wij zijn eigenwijze, jonge en van het leven genietende zeilers, die soms weleens ergens tegenaan kunnen schoppen. En dus werd het Rebelsje! Zo zit de oude naam Elsje er nog in, maar heeft ze toch een naam die bij ons past.”

Talisman

Ondanks het vele geluk dat een bootje kan brengen, ben je op het open water toch vooral overgeleverd aan de elementen. Het gevaar ligt altijd op de loer. De schoonouders van Judith Robbe hebben hun zeilboot Talisman genoemd, ter compensatie van het feit dat het schip op vrijdag de dertiende werd opgeleverd. Ook andere booteigenaren houden in hun naamgeving rekening met het ergste: Sinkenken, Salliesinkeochjeedaargaatie, Zeefje, Titanic, Onzinkbaar II, Vergaat nooit III.

Laat dat geen voorbode zijn…

Tekst Donald Esser, met dank aan Saskia Aukema, redactie Onze Taal.