Honden aan de lijn in Aagtenpark Beverwijk

Algemeen

BEVERWIJK - Met ingang van 1 augustus zullen toezichthouders handhaven op het los laten lopen van honden in het Aagtenpark. De viervoeters zullen moeten zijn aangelijnd tijdens het uitje met de baas.

Er kunnen veel redenen zijn waarom een hond moet worden aangelijnd. Veel mensen denken dat, omdat hun hond goed is opgevoed, hun hond wel los kan lopen. Toch is er een aantal zaken waar hondenbezitters rekening mee moeten houden. Sommige kinderen en volwassenen zijn bang voor honden en vooral voor loslopende honden.

Een woordvoerder van natuurbescherming laat weten: “Elk jaar weer zien boswachters het gebeuren, doodgebeten reekalfjes, opgejaagd wild, biggetjes die worden aangevallen en ga zo maar door. Wanneer je in een gebied loopt waar je hond aangelijnd moet zijn is het volledig jouw verantwoordelijkheid wanneer je hem loslaat. Naast het feit dat je kans hebt op een boete, die kan oplopen tot honderden euro’s, is er ook nog een kans op schade aan jouw hond; door bijvoorbeeld moederzwijnen die hun biggetjes beschermen. Wanneer je in het bos of park loopt, ben je te gast. We maken deel uit van natuur en zullen dus moeten samenwerken om het goed te laten verlopen. Wanneer je een honden- en/of natuurliefhebber bent, is het belangrijk om je realiseren dat jouw hond, een jachtdier, nogal wat kan veroorzaken parken en bossen. Vergeet niet dat jouw hond een dier is, hoe goed getraind hij ook is. Houd rekening met elkaar en met de natuur!”