GGD peilt gezondheid inwoners Kennemerland

Algemeen
Afbeelding
Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Een grote groep inwoners in de regio Kennemerland, waar de gemeente Heemskerk onder valt, heeft eind vorige week een uitnodiging ontvangen om mee te doen met de GGD Gezondheidsmeter 2020. Dit is een groot vragenlijstonderzoek van GGD Kennemerland naar de gezondheid en leefgewoonten van inwoners vanaf 18 jaar, dat één keer in de vier jaar plaatsvindt.

Inwoners kunnen mee doen met het onderzoek door een vragenlijst in te vullen. Dat kan via internet of op papier. In de vragenlijst staan vragen over hun gezondheid, wat ze doen en hoe ze zich voelen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd hoeveel ze bewegen, of ze mantelzorg geven en in hoeverre ze zich eenzaam voelen. Ook wordt gevraagd in hoeverre de coronacrisis van invloed is op hun gezondheid en leefgewoonten.

De Gezondheidsmeter wordt ook wel Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen genoemd. Sinds 2012 voeren alle GGD’en in Nederland dit onderzoek tegelijkertijd uit. De GGD’en werken daarbij samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door de samenwerking geeft het onderzoek inzicht in de gezondheidssituatie op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Dit maakt het mogelijk om de situatie in regio Kennemerland te vergelijken met die in andere regio’s en heel Nederland.

Op basis van de resultaten kunnen gemeenten en GGD’en kijken wat nodig is om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren. Zoals activiteiten om bewegen te stimuleren of om eenzaamheid tegen te gaan. De resultaten van het onderzoek worden aan het einde van de zomer van 2021 bekendgemaakt via www.gezondheidsatlaskennemerland.nl.