Column wethouder Schoorl van Heemskerk: Vastgoed

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Het is niet iets waar je je als dagelijks bewust van bent maar onze gemeente bezit een behoorlijk aantal accommodaties (74!). Accommodaties waar verenigingen en organisaties dagelijks gebruik van maken. Op de balans van onze gemeente vertegenwoordigt dat een flinke waarde. Het is daarom ook heel belangrijk dat we daar op een goede en gestructureerde manier mee omgaan. Nu is dat eenvoudig gezegd maar in de praktijk blijkt dat nog best ingewikkeld. Ook in onze gemeente bleek dat wel, maar we hebben nu belangrijke stappen gezet en we zijn goed op weg. Zo heeft de raad de Kadernota Vastgoed vastgesteld. Hierin staat beschreven hoe de gemeente omgaat met vastgoed. Een belangrijk uitgangspunt is: ‘De gemeente is geen eigenaar van vastgoed, tenzij… ‘
De eerste tenzij is: tenzij het wettelijk verplicht is. Schoolgebouwen zijn daar een goed voorbeeld van. De schoolgebouwen zijn eigendom van de gemeente. De tweede tenzij is: tenzij het gaat om een beleidsdoel dat we kunnen halen door zelf eigenaar te zijn van vastgoed. Denk dan bijvoorbeeld aan sport, kunst en cultuur, welzijnswerk of zorg. Door een duidelijk maatschappelijk vastgoedbeleid kan je doelen die je stelt makkelijker halen. Heemskerk wil bijvoorbeeld graag dat de inwoners genoeg sporten en bewegen zodat zij een gezonde leefstijl hebben. Het is niet wettelijk verplicht om sportvelden aan te leggen. Maar verenigingen kunnen de kosten hiervan niet zelf opbrengen. De gemeente investeert dus in sportvelden. Zo kunnen we het doel ‘sporten en bewegen’ realiseren.
De komende tijd gaan we gebruiken om inzichtelijk maken wat de accommodaties kosten. Dat is de eerste stap. Daarna gaan we op zoek naar een systeem waarmee we de huren op een eerlijke manier gaan bepalen. Zodat alle verenigingen en organisaties weten waar ze aan toe zijn. We zijn op deze manier goed op weg met ons maatschappelijk vastgoedbeleid.

Aad Schoorl,
wethouder gemeente Heemskerk