350.000 bloembollen in Heemskerk: Hoe komt dat tot stand?

Algemeen
Vrijdag 23 oktober arriveert de bollenplantmachine om 07.45 uur, de Heemskerkse TV wacht deze op.
Vrijdag 23 oktober arriveert de bollenplantmachine om 07.45 uur, de Heemskerkse TV wacht deze op. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - In maart 2020 krijgen Bertus Berghuis (raadslid VVD) en Leo Tillmans (raadslid CDA) een mail van Frank Maas accountmanager RABOBANK Haarlem-IJmond. Beiden zien die mail over het hoofd. Op 15 mei 2020 bracht Frank deze mail nogmaals onder hun aandacht en toen sloeg de vonk over. Waar ging het om: Door corona is de kans groot dat de verkoop van de bollen NIET worden verkocht door de wegvallende vraag bij de Heemskerkse tuinders. Deze bollen zijn vorig najaar (2019 ) geplant. Door corona is er geen vraag naar deze bollen en zullen de meeste geteelde bollen worden vernietigd. Bij aanvang van de uitbraak van het coronavirus, hadden de kwekers van bloemen in maart 2020 al een enorme strop geleden en nu nog een tweede er bovenop, dat kon wel eens slecht uit pakken voor het Heemskerkse agrarisch gebied.

door Bertus Berghuis en Leo Tillmans

Binnen de gemeente Heemskerk wil men graag ver groenen en wil de Stichting behoud van Landgoed Marquette het landgoed in oude glorie herstellen met stinzebollen (bollen die vroeger veel rondom landhuizen en kastelen werden aangeplant), ook deze worden in het agrarisch gebied gekweekt. Rabobank Haarlem-IJmond was bereid om 5000 euro te doneren, mist de gemeente Heemskerk voor eenzelfde bedrag ging meedoen. Het doel was 500.000 bollen af te nemen bij de Heemskerkse kwekers voor 20.000 euro. Bertus (VVD) en Leo (CDA) zouden dit inbrengen via een motie in de gemeenteraad van Heemskerk. Bertus Berghuis kwam nog met het idee om door de winkeliers in het centrum van Heemskerk aangesloten bij de BIZ, bollen pakketten te verkopen in te pakken door IJmond Werkt.

Op 25 juni 2020 dienen Bertus Berghuis en Leo Tillmans de motie in bij de gemeenteraad van Heemskerk. Deze kwam na de turbulente motie over zwarte piet? De motie “Heemskerkse deelname nationale bollenplantdag 2020” voor een bedrag van 5000 euro moest er even snel door heen, haalde het met steun van Heemskerk Lokaal, 13 voor en 10 tegen. Het argument van Bertus en Leo was “waar kan de gemeente Heemskerk 500.000 bollen kopen voor 5000 euro”. Beiden werden uitgemaakt voor marktkooplui? Woensdag 1 juli 2020 volgde er een gesprek met Bart Pletting van “Uit Heemskerk.nl” Rabobank Haarlem-IJmond op het bedrijf van Bart Pletting aan de Voorweg. Er was een bedrag van totaal 10.000 euro. In samenwerking met Uit Heemskerk.nl-Rabobank-Haarlem en Bertus Berghuis is er afgemaakt dat Uit Heemskerk.nl, 350.000 bollen gaat leveren voor 10.000 euro. (Piet toch een goede deal via de markt?) Frank gaat praten met Johan Denneman van Denneman B.V. Strengweg te Heemskerk. Denneman B.V. is bereid de bollen te planten.

Er hadden zich medewerkers/sters van Rabobank Haarlem-IJmond aan gemeld om te helpen bij het planten, ook ambtenaren van de gemeente Heemskerk melden zich aan om te helpen met het planten van de bollen. De actie bollen plantdag in Heemskerk begon te leven. Er werd gezocht naar de locaties waar de bollen konden worden geplant. Denneman deelde op 10 juli mede dat zij niet over een plantmachine beschikte om bollen te planten onder de graszoden. De gemeente Heemskerk melde dat zij alleen bollen willen planten mits deze bollen beschikte over een keurmerk betreffende duurzaamheid. PWN berichte ons dat ook zij alleen bollen op het landgoed gaan planten welke ook over een keurmerk beschikt. Problemen te over waar wij als initiatiefgroep “Bollenplantdag 2020” geen rekening mee hadden gehouden. Op 30 juli 2020 is er een gesprek bij Bart Pletting met PWN over de keur merken. PWN heeft een harde eis voor wat betreft hun keurmerk eisen. De meeste kwekers in Heemskerk voldoen aan het keurmerk MPS A gekwalificeerd en MPS GAP d.w.z. geen of minimaal gewas bestrijding middelen gebruiken bij het kweken van bollen.

PWN geeft te kennen geen bollen van de kwekers af te nemen wegens hun eisen (21 okt. geeft PWN te kennen dat hun eisen niet reel zijn) Gemeente Heemskerk neemt genoegen met het keurmerk MPS A en/of MPS GAP. Er is maar één kweker in Nederland welke kan voldoen aan de eisen van PWN, niet haalbaar, maar te laat. Op 17 augustus 2020 is er een bijeenkomst op 1,5 meter in huize “Casa Montana”, aanwezig Bertus Berghuis VVD -Leo Tillmans CDA- Frank Maas Rabobank Haarlen-IJmond-Bart Pletting Uit Heemskerk.nl- Levi Dam van Gerard Dam Hoveniers-Martin Jansen van gemeente Heemskerk en Rob Westbroek gemeente Heemskerk.

Besloten wordt de bollen te planten op 23 oktober 2020 op één locatie namelijk langs de Baanderd. Het eerste plan van Dennemen: beplanten oppervlakte frezen, bollen planten met bollenplant machine en daarna inzaaien is niet haalbaar gezien het tijdstip, bollen zullen verzuipen in de grond wegens het te late tijdstip. Enigste optie is “onder de graszoden planten”.

De machine die dat kan kost 1600 euro. Hiervoor weten Bertus Berghuis en Frank Maas een sponsor te vinden, doch deze haakt af, de persoon wordt teruggefloten Na overleg: (weer de markt mentaliteit, Piet)JUB HOLLAND gaat akkoord voor het planten op 23 oktober 2020. Bart Pletting heeft contact het JUB Holland en verwacht dat de bollen in één dag kunnen worden geplant, nu hopen op droog weer. Er worden 150.000 allium geplant en 200.000, is er besloten 350.000 bollen,inclusief bollenplantmachine voor 10.000 euro (5000 euro Rabobank Haarlem-IJmond en 5000 euro gemeente Heemskerk) Eind goed al goed.

Vrijdag 23 oktober, arriveert de bollenplantmachine om 07.45 uur. Bertus Berghuis en Rob Westbroek en Ko van Houten van de Heemskerkse TV wachten hun op. Bart Pletting heeft de eerste vracht bollen aangeleverd, de bollenplantmachine wordt gevuld met de eerste zending Muscari (blauwe druifjes) op naar de Baanderd. Om 12.30 uur komt de zending Allium en om 15.00 uur zijn er langs de baanderd 350.000 bollen geplant welke in het voorjaar de Baanderd een blauw aanzien gaan geven de blauwe kleur van Heemskerk aan Zee. Ondanks de corona was er koffie tijdens het werkt.

Echt een perfecte samenwerking van politiek/gemeente Heemskerk/Rabobank Haarlem-IJmond en Uit Heemskerk.nl