Wat vinden raadsleden ervan: GroenLinks Heemskerk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

De Begroting 'Op het goede Spoor' is van de rails gelopen

HEEMSKERK - De Begroting 2021-2024 was een vertaling van de eerder vastgestelde 'Perspectiefnota' en de daarbij behorende 'Taskforce'. GroenLinks heeft daar destijds tegen gestemd, omdat hier forse bezuinigingen in stonden, die GroenLinks onverantwoord vond.

Het college heeft deze Begroting de titel 'Op het goede Spoor' mee gegeven. En ondanks dat GroenLinks het niet eens is met de keuzes die gemaakt zijn, moet gezegd worden dat er sprake is van een gedegen begroting. Het klopte met het eerder vastgestelde Perspectiefnota.

VVD, CDA en Heemskerk Lokaal bom gelegd onder begroting en college

VVD, CDA en Heemskerk Lokaal dachten hier anders over. Zij meenden beter te kunnen boekhouden dan het college. Daarmee hebben zij niet alleen een bom onder de begroting gelegd, maar ook onder het college. Wethouder van Dijk (D66) heeft de wijzigingen die genoemde partijen hebben doorgevoerd, niet tot haar verantwoordelijkheid kunnen nemen en stapte per direct op. Dit betekent eigenlijk ook dat hiermee het voltallige college is gevallen (collegiaal bestuur).

Met zulke vrienden binnen een coalitie van VVD, CDA, Heemskerk Lokaal en D66, heb je geen vijanden nodig. De VDD, CDA en Heemskerk Lokaal “betreuren” het dat wethouder van Dijk dit besluit heeft genomen. Dat zegt genoeg over het gebrek aan een politieke antenne van deze partijen. Want je kunt geen bom gooien op de begroting, achterom kijken wanneer die afgaat en vervolgens quasi verbaasd zijn dat er schade is ontstaan. Daarnaast legt de VVD iedere verantwoordelijkheid buiten zichzelf.

Als oppositiepartij kijken wij hier verbijstert naar. Het is dom en onverantwoord hoe er met deze begroting is omgegaan. Het is technisch/creatief boekhouden met monopolygeld. Geld inboeken wat je in de toekomst misschien gaat krijgen. En waarom! Omdat deze partijen (overigens ook met steun van LH) weigeren de OZB te verhogen.

GroenLinks vindt het ook niet leuk om met een verhoging van de OZB door te voeren. Niet leuk, wel noodzakelijk. Het tarief van de OZB ligt in Heemskerk onder het landelijk gemiddelde. Dus daar zitten voor de gemeente mogelijkheden om inkomsten te genereren. Niet voor zichzelf, maar voor de gemeenschap. Voor de Heemskerkse inwoners. Zodat voorzieningen in stand gehouden kunnen worden.

Maar nu, de voorgestelde OZB gaat niet door. Het college ligt op z’n kont. En de Begroting is 'Van de rails gelopen'. Geinteresseerd in de inhoudelijke bijdrage van de Begrotingsbehandeling van GroenLinks? Kijk dan op de website: https://heemskerk.groenlinks.nl.

Ans Nijman

Fractievoorzitter

GroenLinks