Column wethouder Gaatze de Vries van Heemskerk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

‘Meerwaarde uit afval’ voor een beter milieu

U heeft het misschien al gemerkt of anders zult u het de komende periode wel zien. We zijn gestart met het plaatsen van de ondergrondse containers voor restafval in Heemskerk. Daarmee ronden we een traject af dat al in 2015 is gestart. Toen nam de gemeenteraad het besluit om meer afval ondergronds in te zamelen. ‘Meerwaarde uit afval’. Het heeft helaas tot 2018 geduurd voor we daadwerkelijk invulling konden geven aan dit project.

De insteek is een betere scheiding van afval. Een betere scheiding betekent uiteindelijk ook een betere verwerking. Tot nu toe hadden de laagbouw woningen 2 rolbakken, 1 voor restafval en 1 voor GFT (groente fruit en tuinafval). De rolbak voor GFT blijft, de rolbak voor restafval vervangen we door de PBD bak. Die is bestemd voor plastic, blik en drinkpakken. Voor het restafval moeten de inwoners voortaan naar een ondergrondse container. Maar voor de meeste mensen geldt: wie goed afval scheidt houdt nog maar een klein zakje restafval over.

We zijn niet zomaar hiertoe overgegaan. Eerst hebben we een pilot gedraaid in de wijk Zuidbroek Oosterwijk. De resultaten waren positief en gaven een beeld te zien waarbij het restafval beduidend minder werd. Door de komst van de PBD bakken bleek dat de hoeveelheid restafval flink afnam. Van gemiddeld 245 kg per huishouden per jaar liep het restafval terug tot 140 kilo per jaar. Wel was men verrast en verbaasd over de hoeveelheid plastic, blik en drankpakken dat als afval geproduceerd wordt.

Maar we zijn er nog niet. Het Rijk stimuleert ons om in te zetten op uiteindelijk 100 kilo restafval per huishouden per jaar. Dus laten we met elkaar nog een stapje extra zetten en zo een bijdrage leveren aan een beter milieu. Want het zijn soms de kleine stapjes die uiteindelijk leiden tot een groot effect.

Gaatze de Vries

Wethouder duurzaamheid