Nieuwjaarstoespraak burgemeester Baltus van Heemskerk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Beste inwoners van Heemskerk, 

beste ondernemers, winkeliers en horecamensen, juffen en meesters, leerlingen van onze scholen, alle mannen en vrouwen die werken in de zorg, alle Heemskerkers jong en oud: wat goed dat ik op deze manier even contact met jullie heb. 

Ieder jaar spreek ik de inwoners van Heemskerk toe. Tijdens de nieuwjaarsreceptie kijken we samen achterom, en we kijken ook de toekomst in. Jammer genoeg zien we elkaar dit jaar niet in de hal van het gemeentehuis. Dit jaar doen we het nét even anders. Maar het proosten op de toekomst, dát houden we er in en dat ga ik straks zeker met jullie doen. 

Dat doen we doorgaans als college, dus als burgemeester doe ik dat samen met de wethouders. Aan het eind van het vorig jaar is één van onze wethouders opgestapt. Marieke van Dijk was wethouder Financiën namens D66. Tijdens de begrotingsbehandeling werden behoorlijke wijzigingen voorgesteld. Marieke kon deze wijzigingen niet verdedigen en legde haar taken neer. We verloren daarmee een uitstekende wethouder en een vakbekwame collega. Haar kennis en enthousiasme zet ze nu in voor de gemeente Waterland. 

Het jaar dat achter ons ligt is een jaar dat we willen vergeten, en dat we tegelijk waarschijnlijk nooit zullen vergeten. Het coronavirus stak een spaak in de wielen van de samenleving, op alle fronten. Veel inwoners en ondernemers zijn economisch getroffen. Geen omzet meer, of je baan kwijt zijn, dat zet je leven op zijn kop. Los van financiële verliezen, missen vooral jongeren perspectief. Want je zal maar bijna klaar zijn met je studie, en door corona geen stageplek kunnen vinden. En hoe vind je straks een baan … 

Ook sociaal hakte 2020 er enorm in. We missen elkaar. We willen er voor elkaar zijn als het moeilijk is. Je wilt er zijn voor je opa, voor je zieke vriendin, voor de vriend die verdriet heeft. Maar ook voor die vriend die pas vader werd, en voor de vriendin met een nieuw huis. We willen er zijn voor elkaar, natuurlijk in moeilijke tijden. En in Heemskerk zijn we er ook voor elkaar als er iets te vieren valt, persoonlijk of tijdens de harddraverij en de feestweek. 

Als burgemeester heb ik dat enorm gemist, dat we elkaar ontmoeten, iets betekenen in elkaars leven, als het zwaar is of als er feest is. Een deel van mijn taak bestaat er uit dat ik contact houd met de gemeenschap van Heemskerk, met jullie allemaal. En dat kon niet, niet zoals ik dat graag wilde. 

Want we hadden zéker iets te vieren in het afgelopen jaar. In februari konden we nog ‘als vanouds’ bij elkaar komen. Toen verscheen een prachtig boek. ‘Duizend maal dank’ heet het. Het is een overzicht van alle Heemskerkers die in het verleden een legpenning of erepenning van de gemeente ontvingen. Het was een gebruik dat een beetje in de vergetelheid was geraakt, maar we hebben het weer opgepakt. Het boek moet groeien, want ook in de toekomst zullen we zulke mooie Heemskerkers tegenkomen en penningen uitreiken. 

In april kon de uitreiking van Koninklijke onderscheidingen niet doorgaan. We waren toen in de eerste golf gebonden aan maatregelen. In heel Nederland bleven de versierselen op de plank liggen in de gemeentehuizen. Maar in juli gingen de burgemeesters alsnog op pad. Ook ik ging naar drie bijzondere Heemskerkers, aan wie ik aan de voordeur de onderscheidingen mocht uitreiken. 

Nieuw in Heemskerk was de uitreiking van de Jeugdlintjes in november. Het is ons eigen initiatief om jonge Heemskerkers op deze manier in het zonnetje te zetten. Zij kwamen met z’n tweeën of alleen per limousine naar ons gemeentehuis. Bij de voordeur van het gemeentehuis mocht ik ze toespreken: jonge mensen die zich inzetten voor leeftijdgenoten, sport en hun omgeving. 

Beste mensen, zo hebben we in 2020 stilgestaan bij de inzet van Heemskerkers voor de samenleving en voor ons dorp. Ondanks alles, zou ik zeggen. Mooi dat dat is gelukt. Ik hoop dat we dat in 2021 opnieuw gaan doen. Met of zonder lintjes en onderscheidingen elkaar waarderen omdat we samen de schouders er onder zetten. We gaan een nieuw jaar in, waarin ik samen met de wethouders graag weer aan het werk ga voor Heemskerk. 

Een belangrijk thema zal de woningbehoefte zijn. We zijn een groene gemeente, en dat willen we zo houden. Dat betekent dat groen doorgaans prioriteit heeft boven woningbouw. Ondertussen hebben onze jongeren weinig of geen kans om in hun eigen dorp een huurwoning te vinden of een betaalbare koopwoning. Het is een trieste constatering dat de woningnood terug is. Het huisvestingsvraagstuk is dringend en zal hoog op de agenda staan dit jaar.

Beste inwoners van Heemskerk, we zijn nét begonnen aan een nieuw jaar. Bijna zonder knallen en siervuurwerk. Maar wel een écht nieuw begin. 

? Met goede berichten over TATA. Er gloort een betere en schonere toekomst, waarin ook de trots van zoveel werknemers weer nieuwe glans kan krijgen. 

? Een jaar waarin misschien de politie Noord-Holland een trainingscentrum bouwt op de locatie Tolhek. Het zou een prachtige invulling zijn van deze plek. We zien uit naar de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek. 

? Een jaar waarin we opnieuw duizend maal dank zeggen aan wie bijdraagt aan onze samenleving, via onze Heemskerkse legpenningen en erepenningen, Koninklijke onderscheidingen en jeugdlintjes. 

? Een jaar waarin de terrassen van onze geliefde horeca-zaken hopelijk weer vol zitten. Ik weet dat deze ondernemers het héél zwaar hebben. We hebben als gemeente gedaan wat we konden, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken dat terrassen werden uitgebreid. Uiteindelijk hield alles op, en niemand kon nog helpen. Dat doet me ongelofelijk veel pijn. En ik hoop, uit de grond van mijn hart, dat er betere tijden aanbreken. 

Zoals ik begon, sluit ik ook af. Beste inwoners van Heemskerk, beste ondernemers, winkeliers en horecamensen, juffen en meesters, leerlingen van onze scholen, alle mannen en vrouwen die werken in de zorg, alle Heemskerkers jong en oud: wat goed dat ik op deze manier even contact met jullie heb. 

Het was een onvergetelijk jaar, een ontzettend verdrietig jaar. Nu kijken we uit naar 2021. Samen gaan we delen in elkaars geluk, elkaar een steuntje in de rug geven, doen we onze inkopen bij lokale ondernemers, zien we elkaar in het centrum, en zijn we er voor elkaar. Samen gaan we er een heel goed nieuw jaar van maken. Proost!