Conny Braam legt krans op Jan Brasserplantsoen in Velsen-Noord

Algemeen
Conny Braam van het Jan Bonekamp Herdenkingscomité legt een krans.
Conny Braam van het Jan Bonekamp Herdenkingscomité legt een krans. (Foto: Cornelie Tollens)

IJMOND - De jaarlijkse herdenking van de Februaristaking 1941 is op donderdag 25 februari. Deze staking op locatie wordt ieder jaar in Amsterdam herdacht. Dit jaar is besloten de kransen lokaal neer te leggen. Conny Braam van het Jan Bonekamp Herdenkingscomité legt bloemen samen met Nico van Nijendaal namens Lokaal FNV IJmond op het Jan Brasserplantsoen in Velsen-Noord. De kranslegging is om 10.00 uur.

Jaarlijkse herdenking Februaristaking 1941 op 25 februari

Het is tachtig jaar geleden dat duizenden mannen en vrouwen eendrachtig het werk neerlegden en in protest gingen tegen de vervolging van de Joden door de Nazi’s. Deze voor Europa bijzondere daad van moed en medemenselijkheid op te staan tegen onrecht, is en blijft een bron van inspiratie voor de dag van vandaag. De staking geldt als een krachtig symbool van verzet tegen onrecht dat anderen dan de eigen groep wordt aangedaan en als daad van solidariteit met medeburgers die worden gediscrimineerd.

Elk jaar nemen delegaties van Lokaal FNV IJmond en het Jan Bonekamp Herdenkingscomité deel aan het defilé langs de Dokwerker op het Jonas Daniel Meierplein in Amsterdam. Vanwege de coronamaatregelen is die herdenking dit jaar niet openbaar. Daarom is besloten om de bloemen dit jaar dicht bij huis neer te leggen, en wel op een plek – het Jan Brasserplantsoen – dat zeer recent is vernoemd naar Jan Brasser. De man die destijds samen met anderen in de IJmond het voortouw nam in een staking bij de Hoogovens in IJmuiden, die men nu de Februaristaking 1941 noemt.