Luuk de Ruiter werkt aan ‘de grote stap’

Algemeen
Luuk de Ruiter op de motor spectaculair in beeld.
Luuk de Ruiter op de motor spectaculair in beeld. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Op zijn tiende jaar deed hij al mee aan nationale en internationale motorwedstrijden. Maar op zijn twaalfde ging Luuk de Ruiter daadwerkelijk reizend de wereld rond. De talentvolle motorcoureur uit Heemskerk komt tegenwoordig uit in klasse IDM (Internationale Deutsche Meisterschaft) Supersport 300. Zijn ontwikkeling in zijn favoriete sport gaat echter door. Want Luuk wil een niveau hoger: de Superbike.

Talentvolle motorcoureur uit Heemskerk wil naar de ‘Superbike’

“Uiteindelijk wil ik wel daar naar toe, ja”, vertelt hij met een glimlach. “Rijd je de Superbike, dan rijd je internationaal gezien al heel goed. De Superbike is niet de hoogste klasse. Dat is de Moto GP, beetje vergelijkbaar met de Formule 1 in de autosport. Maar de Superbike is ook al een behoorlijk niveau.”

Presteren

Om de stap naar de Superbike te maken moet de pas 19-jarige coureur wel wat doen: presteren. Luuk: “Inderdaad, ik moet laten zien wat ik kan in de IDM Supersport 300. Ik rijd voor Yamaha Motor Europe, die hebben mij de kans gegeven om zover te kunnen komen. Ik maak nu deel uit van een team van vier coureurs uit verschillende landen, Ik zal moeten laten zien wat ik kan. Als ik presteer, ben ik ervan overtuigd dat er opnieuw kansen zullen komen, zodat ik mijn ultieme doel kan verwezenlijken.”

Het ‘motorvirus’ heeft Luuk de Ruiter van zijn vader, die ook motorcoureur was. “Eén keer in het jaar reed mijn vader in Assen. Ik vond het als jochie van twee geweldig om op het circuit van Assen te komen en om dit mee te maken. De passie voor het motorrijden is zo voor mij ontstaan”, zo kijkt hij terug.

Luuk de Ruiter doet er alles aan om het beste uit zichzelf te halen. Zeven keer in de week is de jonge Heemskerker aan het trainen, ook in coronatijd. Als hij niet op de motor zit, dan is hij fysiek bezig. “Motorsport vergt fysiek en mentaal nogal veel van je. Ik loop ook hard, doe krachttraining en zit op de mountainbike om zo lekker fit te blijven. Daarnaast is er een fysiotherapiepraktijk in Uitgeest die mij medisch begeleid.”

‘De motorsport vergt fysiek en mentaal nogal veel van je’

Luuk vervolgt: “Ik verdien met mijn sport nog geen geld. Ik doe nog een opleiding: zit op het Johan Cruijff College, waar ik marketing en communicatie studeer. Ik ben tweedejaars. Uiteindelijk wil ik van mijn hobby mijn beroep maken.”

Raceseizoen

Een raceseizoen duurt voor Luuk negen weekends. Hij heeft twee races per weekend. Een keer rijdt het talent in Nederland, daarnaast zit hij veel in Duitsland. Ook Oostenrijk en Tsjechië doet Luuk aan.

Luuk: ‘’IDM Supersport 300 is een goede leerschool voor een stap omhoog. Ik ben zeer verheugd dat Yamaha mij deze kans heeft gegeven, ze hebben gezien dat ik een sterke ontwikkeling doormaak. Het budget is dit jaar omhoog gegaan en ons team is uitgebreid. Daar ben ik heel blij mee. Momenteel ben ik op zoek naar een sponsor die mij kan ondersteunen. Op die manier hoop ik dichter bij mijn ultieme doel te kunnen komen.’’

Wie interesse heeft om Luuk de Ruiter te ondersteunen kan hem via de sociale media bereiken:

Facebook: https://www.facebook.com/Luukderuiter6;

Instagram: https://www.instagram.com/luukderuiter61/?hl=nl

Luuk de Ruiter (voorop) blij na een goede race.