‘Hier hebben wij zolang naar verlangd’

Algemeen
In Grand Café Van Ruysdael zijn gasten en personeel blij met de opening van de terrassen.
In Grand Café Van Ruysdael zijn gasten en personeel blij met de opening van de terrassen. ((Foto: Leo Tillmans))

HEEMSKERK/BEVERWIJK - Het was dringen geblazen toen woensdagmiddag 28 april om 12.00 uur de terrassen open gingen van de horeca in Heemskerk en Beverwijk. Gasten waren op zoek naar een zitplaats op het terras. Er klonk applaus en gejuich. Er werd door zowel personeel als gasten afgeteld. En eindelijk was de opening daar. ‘’Hier hebben wij zo lang naar verlangd’’, laat een klant bij Grand Café Van Ruysdael in Heemskerk lachend weten.

Terrassen van horecazaken mogen weer open

Na maanden van lockdown komt er eindelijk lucht voor de horecaondernemers in Heemskerk en Beverwijk. Vanaf 12.00 uur mochten zij de terrassen weer opengooien. De terrassen mochten zes uur openblijven, want om 18.00 uur moest het weer dicht zijn, zoals de overheid heeft aangegeven.

Voor de horecaondernemers is het de kans om eindelijk een klein beetje omzet terug te verdienen die ze hebben verloren tijdens de coronacrisis. Veel zal het niet uitmaken maar de opluchting is zeker groot. En dat geldt ook voor de gasten die met het zachte weer snakken naar een biertje, wijntje, cola, koffie of thee op het terras.

De horeca in Heemskerk en Beverwijk is blij met het opening van de terrassen. Anderzijds springt het zeker geen gat in in de lucht. “We hebben natuurlijk behoorlijke klappen gehad. Veel van ons hebben he financieel zeer zwaar, ondanks de overheidssteun”, geven veel uitbaters aan.

Horecazaken mogen nu maximaal vijftig mensen in tweetallen op hun terras laten zitten. Die mensen moeten op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. Het personeel zal hier op moeten toezien. ‘’Je wordt door de overheid daarmee opgescheept met een politietaak. Dit moet je eigenlijk niet willen’’, aldus een Beverwijkse horeca-ondernemer die anoniem wil blijven. Gasten mogen alleen voor toilet- en garderobebezoek of om af te rekenen naar binnen. Er moet dan wel een mondkapje opgedragen worden.

De horeca in Heemskerk en Beverwijk heeft de afgelopen periode hard gewerkt om het terras weer open te stellen. Met het personeel kon er prima afspraken gemaakt worden. ‘’Het zijn kanjers, hoor, ze hebben ervoor gezorgd dat tafels en stoelen weer buiten op hun oude plek konden staan’’, aldus een Heemskerkse horecabaas.

Even na twaalven namen de eerste gasten plaats op het terras van De Smaeckkamer in Beverwijk,