Buurtinitiatief: RuilBieb geplaatst in De Maer Heemskerk

Algemeen
Buurtkinderen Blaze en Mack Jordens brengen de eerste boeken.
Buurtkinderen Blaze en Mack Jordens brengen de eerste boeken. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - In de wijk De Maer hebben buurtbewoners op woensdag 16 juni de eerste ruilbieb van de buurt geplaatst. Buurtkinderen Blaze en Mack Jordens (zie foto) opende de bieb officieel door de eerste boeken neer te zetten. Een ruilbieb is een boekenkast op straat. Mensen noemen het ook wel een buurtbieb of minibieb. Je vindt ze al op verschillende plekken in Heemskerk en door heel Nederland. Nu dus ook in De Maer. Hij staat in de voortuin van de Professor ten Doesschatestraat 191. Je kunt er gratis boeken lenen, ruilen of achterlaten. De minibieb is er voor iedereen in de buurt. Met elkaar voor elkaar is de gedachte.

Hoe werkt het?

Je hebt een boek uit. Vaak staat het dan maar in je kast. Met de ruilbieb kun je er iemand anders blij mee maken. Je zet het op de plank en als je er leuk boek voor jou bij ziet staan, dan neem je dat mee. Je moet er wel rekening mee houden dat je boek misschien niet meer terug komt. Ook belangrijk: het is een ruilbieb, dus niet de plek om je oude boeken kwijt te raken die je eigenlijk naar de kringloop of de papierbak wilde brengen.

‘Zonder subsidie gaat het ook’

De ruilbieb is op vrijwillige basis gebouwd door wijkbewoner Piet van Zwieten op verzoek van initiatiefnemer Rolf Deen, in wiens tuin de minibieb staat en die hem ook beheert. Buurtbewoners stelden ruimhartig materialen beschikbaar, van Zwieten stak er heel wat van zijn tijd in en Deen vulde de ongedekte kosten aan. Hij zocht in eerste instantie contact met Budget Bewonersinitiatief (BBI) van de gemeente Heemskerk. Maar de aanvraag werd afgewezen. “Het was mooi geweest als we iets hadden gekregen. Maar zonder subsidie gaat het dus ook”, zegt Deen, “en nu is het nog meer van de buurt zelf.”

De nieuwe ruilbieb is te vinden in de voortuin van de Prof. ten Doesschatestraat 191. Op internet is een kaart te vinden met alle minibiebs van Nederlands www.minibieb.nl.