Nieuwe subsidieregels cultuur in Heemskerk

Algemeen
Gemeentehuis Heemskerk.
Gemeentehuis Heemskerk. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Vanaf 1 juli 2021 gelden de nieuwe subsidieregels voor cultuur. Hiermee heeft het college van Heemskerk een mooi instrument om samen met de cultuurorganisaties uitvoering te geven aan de nieuwe cultuurvisie. Cultuurorganisaties die met hun culturele activiteiten belangrijk zijn voor het culturele leven in Heemskerk komen in aanmerking voor een jaarlijkse subsidie. Daarnaast bepaalt het aantal Heemskerkse leden dat contributie betaalt het subsidiebedrag dat een amateurkunstverenging krijgt.

Er zijn 4 soorten subsidies in de nieuwe subsidieregeling cultuur. Er zijn jaarlijkse subsidies. Cultuurorganisaties die met hun activiteiten een belangrijke bijdrage leveren aan het culturele leven in Heemskerk kunnen die krijgen. Zij zijn gericht op het uitvoeren dan wel realiseren van het cultuurbeleid van de gemeente. Amateurkunstverenigingen, zoals zangkoren of toneelverenigingen, kunnen ook een jaarlijkse subsidie krijgen. Er zijn ook eenmalige subsidies. Deze zijn bedoeld om een impuls te geven aan de doelstellingen uit het cultuurbeleid van de gemeente. Daarnaast heeft de gemeente een eenmalige jubileumsubsidie. Cultuurorganisaties en amateurkunstverenigingen die 25, 50, 75, 100 of 125 jaar bestaan kunnen dan geld krijgen voor hun jubileum. Nieuwe regels zorgen voor doelmatigheid, transparantie en gelijkwaardigheid
De Cultuurvisie 2021-2024: ‘Levendig en Karakteristiek Heemskerk’ is de basis voor de nieuwe subsidieregels. De regels zorgen zo voor meer transparantie en doelmatigheid in subsidieverlening en gelijkwaardigheid tussen amateurkunstverenigingen. De nieuwe regels kunnen een verschuiving betekenen in de bestaande subsidies. Dit kan voor bijvoorbeeld amateurkunstverenigingen een te groot verschil zijn. Daarvoor is er een overgangsbepaling in de nieuwe subsidieregeling. Het kan ook dat er amateurkunstverenigingen zijn die eerder geen subsidie aanvroegen, maar dit nu wel gaan doen. Vragen of informatie? Op www.heemskerk.nl staat vanaf vrijdag 25 juni een link naar de nieuwe subsidieregeling. Hier is tevens meer informatie te lezen over het aanvragen. Mail uw vragen naar subsidiehelpdesk@heemskerk.nl of bel: 014 0251.