Bestuur Veiligheidsregio start extern onderzoek

Algemeen
De staalgigant in de IJmond: Tata Steel.
De staalgigant in de IJmond: Tata Steel. (Foto: Aangeleverd)

IJMOND - Het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) heeft, na overleg met directeur GGD Kennemerland Bert van de Velden, besloten om een externe, onafhankelijke partij in te schakelen om te onderzoeken hoe het afstemmingsproces bij de totstandkoming van het rapport ‘Incidentie en prevalentie van kanker in de regio’ binnen de GGD is verlopen. Zowel het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio als de GGD-directeur Van de Velden vindt het van belang dat hier zo snel mogelijk duidelijkheid over komt.

Naar proces van totstandkoming rapport GGD Kennemerland

De directeur van de GGD Kennemerland, Bert van de Velden, heeft ervoor gezorgd dat de naam van Tata Steel, de grootste bron van luchtvervuiling in de IJmond, in een GGD-rapport werd geschrapt als mogelijke oorzaak van het hoge aantal longkankergevallen in Beverwijk. Dat meldde het Noordhollands Dagblad, dat documenten opvroeg via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Daaruit komt volgens de krant naar voren dat directeur Bert van de Velden van GGD Kennemerland meerdere keren persoonlijk heeft ingegrepen om Tata Steel uit de wind te houden.

Noordhollands Dagblad

Het Noordhollands Dagblad zag 345 pagina’s aan e-mails en Whatsapp-berichten van GGD-medewerkers in. Ook vroeg de krant alle 31 conceptversies op van het rapport over het voorkomen van kanker in Kennemerland, dat een jaar geleden verscheen. 

Dat rapport vermeldt 25 procent meer gevallen van longkanker in die regio dan het landelijk gemiddelde. 

Andere wegen

Via andere wegen kwam de krant erachter dat in dichtbevolkte wijken het percentage longkankergevallen nog eens tweemaal zo hoog is. Dat stond niet in het rapport.

Van de Velden heeft toegegeven dat Tata inderdaad uit de tekst is geschrapt

Omwonenden van Tata vonden dat de staalfabriek door de GGD zorgvuldig buiten schot werd gehouden. Het onderzoek van de krant bevestigt dat. Niet alleen wordt het vermoedelijke verband tussen de luchtverontreiniging van Tata en het voorkomen van longkanker weggepoetst, ook wordt roken als oorzaak meer naar voren gebracht.

Van de Velden heeft tegenover het Noordhollands Dagblad toegegeven dat Tata inderdaad uit de tekst is geschrapt. Volgens de GGD-directeur had dat puur een tekstuele reden.

Grootste belang

Voorzitter van de Veiligheidsregio Marianne Schuurmans: ‘’GGD Kennemerland stelt als organisatie het belang van de inwoners en hun gezondheid voorop. GGD Kennemerland heeft zorgvuldigheid en onafhankelijkheid hoog in het vaandel staan. Het is van het grootste belang dat haar onderzoeken en rapporten onafhankelijk, wetenschappelijk onderbouwd en objectief zijn. Dit moet boven iedere twijfel verheven zijn. Helaas is hierover in de afgelopen dagen in de buitenwereld onduidelijkheid ontstaan, iets wat ik enorm betreur en wat de medewerkers van de GGD diep raakt.’’

Helderheid

Zij vervolgt: ‘’Ik vind het van belang dat hier helderheid over komt en daarvoor is een onafhankelijk onderzoek de beste manier. Ook voor de inwoners van onze regio, die zich al lange tijd terechte zorgen maken over de toename van het aantal gevallen van kanker in de regio en ervan op aan moeten kunnen dat de gezondheidsdienst altijd in hun belang handelt.’’

Zo snel mogelijk

De Veiligheidsregio start het externe onderzoek zo snel mogelijk. Het is op dit moment nog niet bekend wie dit onderzoek gaat uitvoeren. 

Om de externe onderzoeker en de bij het GGD-rapport betrokken medewerkers alle ruimte te bieden, draagt Bert van de Velden de aansturing van deze medewerkers lopende het externe onderzoek over aan directeur VRK Frans Schippers.

GGD-directeur Bert van de Velden.