Ingezonden brief: ‘Voor de 25e keer: handen af van ons bedrijf!’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Leo Tillmans)

IJMOND - De aandeelhouder kiest voor controle in plaats van vertrouwen. Dit, terwijl met de ontvlechting van Tata Steel UK en Tata Steel Nederland er een eerste concrete stap gezet was naar meer zelfstandigheid; precies waarvoor we 24 dagen hebben gestaakt.

Met het vertrek van Peter Blauwhoff uit de Raad van Commissarissen (RvC) zijn we gevoelsmatig weer terug bij af: Er is weer een bestuurlijke crisis. Juist op het moment dat Tata Steel Nederland concrete stappen moet maken in het kader van de (nabije) toekomst. Denk aan investeringen, verduurzaming én aantrekkelijker worden als werkgever om de grote onderbezetting op te lossen. Wij hebben 24 dagen gestaakt voor o a. de toekomst van ons mooie bedrijf en voor meer zelfstandigheid. Eigen inzichten, eigen keuzes en eigen visie zijn essentieel voor het bedrijf om te overleven. De RvC speelt daarin een belangrijke rol door de directie te adviseren en waar nodig ook te ondersteunen.

Er is weer een bestuurlijke crisis

Daarom is het ook cruciaal dat de samenstelling van de RvC bestaat uit netwerk rijke én onafhankelijke leden die zonder last het belang van Tata Steel Nederland voor ogen hebben. Het vertrek van een Nederlands lid van de RvC brengt onzekerheid met zich mee, dat is het laatste wat we nu als bedrijf nodig hebben. Dus voor de 25e keer roepen we hard en duidelijk: Handen af van ons bedrijf! Draag RvC-leden aan die voor Tata Steel Nederland in de RvC willen zitten. Zorg ervoor dat in de nieuwe structuur van Tata Steel Nederland 4 directieleden zitten die zich volledig willen en kunnen richten op het gezond, duurzaam en aantrekkelijk maken van het bedrijf. De FNV zal de opvolging in de RvC met argusogen blijven volgen en tevens ook de invulling van de 4 directieleden in de nieuwe structuur. De RvC en directie bepalen samen de toekomst van Tata Steel Nederland. Als we zien dat dat niet meer zo is, dan zullen we niet schromen om weer in actie te komen voor ons bedrijf.

We staan voor cruciale beslissingen die de toekomst van ons bedrijf in sterke mate bepalen. We zitten dan ook niet te wachten op een management dat andere belangen heeft dan die van IJmuiden. We hebben 24 dagen gestaakt en daar was de slogan “Handen af van ons bedrijf” onze strijdkreet! De boodschap was en is nog steeds duidelijk: De FNV zal niet accepteren dat het bedrijf ten onder gaat.

Cihan Lacin

Vakbondsbestuurder FNV Tata Steel