‘Een miljoen euro om schadelijke stoffen van Tata te controleren’

Algemeen
Drie stichtingen gaan eigen onderzoek verrichten naar de uitstoot van schadelijke stoffen door Tata Steel.
Drie stichtingen gaan eigen onderzoek verrichten naar de uitstoot van schadelijke stoffen door Tata Steel. (Foto: Bert Westendorp)

 IJMOND - IJmondig, Frissewind.nu en Schapenduinen hebben een miljoen euro binnengehaald om eigen onderzoek te verrichten naar de uitstoot van schadelijke stoffen door Tata Steel. De drie stichtingen die opkomen voor de volksgezondheid in de IJmond, vertrouwen de onderzoeken niet meer van de overheid.

‘GGD en RIVM willige windvaan van Tata Steel-lobby’

‘’We hebben daarom besloten een schaduwoverheid te vormen en de taak van de overheid op ons te nemen. Omdat het zo echt niet meer verder kan, is het gelukt om een miljoen euro aan toezeggingen bij elkaar te krijgen. We vertrouwen de overheid niet en gaan nu zelf op onderzoek uit’’, aldus de drie stichtingen.

Voorbeelden

IJmondig ,Frissewind.nu, Schapenduinen laten weten dat de GGD en RIVM ‘willige windvaan van de Tata Steel-lobby blijken’.

‘’Enkele recente voorbeelden zijn: ten eerste: een GGD-directeur geeft bevel om Tata als bron van 50% hogere kans op kanker uit het rapport te halen. ten tweede: RIVM verschuift ,ondanks dat rapport al weken bij genoemde partieel op non-actief gestelde GGD-directeur ligt, de publicatiedatum tot na het Tweede Kamer debat over staatssteun aan Tata Steel op 9 september 2021. Ten derde: RIVM erkent dat onderzoek van uitstoot en lozing aan de bron bij Tata Steel relevant is, maar zegt dat niet te doen omdat dit buiten hun opdracht ligt.’’

Achterban

‘’Kortom: GGD en RIVM blijken gevoelig voor de Tata Steel-lobby en doen geen onderzoek naar de oorzaak/bron van de 50% hogere kans op kanker in de woonbuurten rond Tata Steel.’’

Uit de achterban van de drie stichtingen is een groepje kapitaalkrachtigen opgestaan. Zij hebben hun verantwoordelijkheid genomen en een bedrag van een miljoen euro toegezegd. 

Navolging

Daarmee is het mogelijk om onafhankelijke gecertificeerde metingen te doen met drones en onderwater-robots naar de daadwerkelijke lozingen en uitstoot.

‘’Dit in navolging van Tata Steel die zelf al drones en onderwater-robots gebruikt. Alleen gebruikt zij het niet om de uitstoot en lozingen te meten en deze metingen vervolgens publiek toegankelijk te maken.’’