Wonen in plaats van tennissen

Algemeen
 Sportcentrum Heemskerk.
Sportcentrum Heemskerk. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Op termijn zullen de tennisbanen van Tennisvereniging de Commandeurs te Heemskerk gebruikt gaan worden voor woningbouw. De grond is inmiddels verkocht aan projectontwikkelaar C. Nelis die al behoorlijk uitgewerkte plannen heeft ingediend bij de gemeente Heemskerk. Voorlopig kan er nog gewoon getennist worden, maar 1 april 2023 is het echt afgelopen.

Directeur Fred Commissaris van het Sportcentrum Heemskerk dat eigenaar van het immens grote sportcomplex is, maar dus ook van de buitenbanen waarop de vereniging speelt, zegt dat deze beslissing niet lichtvaardig genomen is: “Er gaat een zeer lange verenigingstraditie verloren, waar vele die-hard leden jarenlang hier hun thuishonk hadden wat betreft hun favoriete spelletje, tennis. De vereniging is opgericht in 1987 en er zijn leden die al vanaf toen lid zijn, 44 jaar dus!”

Maar de voornaamste reden dat deze forse ingreep genomen is, is voornamelijk het gestaag teruglopende ledenaantal van de vereniging. In de hoogtijdagen is er sprake geweest van meer dan 1.000 leden, maar daarvan zijn er tegenwoordig nog slechts zo’n 240 over. En dan is er ook nog een Corona-crisis geweest die met zijn meerdere lockdowns zeker niet heeft meegeholpen. Al met al dus een pijnlijke maar noodzakelijke actie.

Het betreft dus alleen het buitenterrein wat verkocht is. De drie tennishallen, de squashbanen en de denksportzaal blijven gewoon bestaan. Het accent zal dus weer meer op het indoorgebeuren komen te liggen. Oftewel, de activiteiten zullen zoals vroeger weer voornamelijk in de winterperiode plaatsvinden, net zoals dat in de meeste tennishallen in Nederland gebeurt.

Commissaris tot slot: “Het Sportcentrum zal de resterende leden die nog over zijn, in ieder geval een mogelijkheid aanbieden om in de zomer te kunnen blijven tennissen. Dit zal dan alleen kunnen op de binnenbanen. Dit hoeft voor vrij spelen geen probleem te zijn, maar voor officiële wedstrijden onder toezicht van de tennisbond zoals competitie zijn buitenbanen een must. Diegenen die dit per sé willen, moeten een andere vereniging zoeken. Nu zal dat niet heel moeilijk blijken te zijn, want er zitten meerdere verenigingen in zwaar weer en kunnen dus zeker nieuwe leden gebruiken.”