Hooikoortsseizoen grotendeels voorbij: alsemambrosia veroorzaakt lokaal nog ernstige klachten

Algemeen
Hooikoorts veroorzaakt soms ernstige klachten.
Hooikoorts veroorzaakt soms ernstige klachten. (Foto: AP voor Pexels)

NOORD-HOLLAND - Het hooikoortsseizoen 2021 zit er bijna op. De meeste grassen en kruiden zijn uitgebloeid. Momenteel veroorzaakt de bijvoet regionaal nog wel klachten en in september kan de alsemambrosia lokaal nog ernstige klachten veroorzaken. Dit kruid verspreidt plaatselijk zeer sterk allergeen pollen en kan ernstige klachten veroorzaken.

Volgens de pollenplanner van Wageningen University is vorige week de bloeiperiode van alsemambrosia gestart. De bloeipiek verwachten ze rond 10 september. De alsemambrosia wordt vooral vaak aangetroffen bij vogelvoederplaatsen. Vogelvoer is soms vervuild met ambrosiazaad. Ook in bermen, op bouwterreinen en op akkers kan alsemambrosia voorkomen.

Eén ambrosiaplant is in staat om 1,6 miljard pollen te produceren. Doordat het pollen zeer sterk allergeen is kan zelfs bij een concentratie van enkele pollen per kubieke meter lucht een persoon die gevoelig is voor ambrosiapollen al klachten ontwikkelen. Het is daarom aan te raden om eventuele alsemambrosiaplanten net voor de bloei te verwijderen. 

Graspollenseizoen laat op gang

Graspollenseizoen kwam laat op gang, maar piekte snel. De Alsemambrosia is de laatste hooikoortsplant die dit jaar in bloei komt. De andere hooikoortsplanten zoals gras en bijvoet zijn vrijwel uitgebloeid. Dit blijkt uit de meest recente pollentellingen van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en het Leids Universitair Medisch Centrum. Het graspollenseizoen kwam dit jaar veel later dan voorgaande jaren op gang. Pas half mei begon het gras te bloeien. Opmerkelijk is dat de piek van het seizoen daarna vrij snel volgde. Halverwege juni bloeide het gras massaal. Dit kwam doordat het de warmste junimaand ooit gemeten was. Ook eind juni en in juli waren er nog perioden met veel overlast, al werden de klachten wel minder door de buien die regelmatig over ons land trokken en doordat het gras geleidelijk uitgebloeid raakte. Vorig jaar begon het seizoen al vroeg, rond 20 april, maar kwam de piek pas eind juni. Het droge verloop van de lente heeft de ontwikkeling van het gras toen mogelijk vertraagd.

(Bron: Wageningen University, LUMC, Elkerliek Ziekenhuis Helmond en Weeronline)